Jemný salát Helenky Vaňkové (na počest 200. výročí bitvy u Slavkova)

  • sklenice sterilovaného sladkokyselého celeru (250-300 g)
  • sklenice (konzerva) sterilované kukuřice (250-300 g)
  • 1/2 velmi najemno nakrájeného pórku
  • konzerva kompotového ananasu - najemno nakrájet
  • 15-20 dkg najemno nakrájené dušené vepřové nebo kuřecí šunky
  • 3 nadrobno nakrájená oloupaná jablka bez jadřinců
  • 5 najemno nakrájených natvrdo uvařených vajec
  • ve vrstvě asi 0,3 cm rozetřít  majonézu z 1/2 sklenice
  • 1/2 velmi najemno nakrájeného pórku
  • 20-25 dkg nastrouhaného sýra (nejlépe gouda, stačí i eidam)
  • Vše po výše popsaných vrstvách naskládat do mísy (nepromíchávat!) a nechat 24 hodin uležet v ledničce. Je možno pracovat i s polovičním množstvím surovin. Nabírat přes vrstvy a teprve v servírovací misce nebo na talířku už možno lehce před konzumací promíchat..