Košt slivovice 23. 2. 2002

Tak jak to dopadlo. Nejdříve stručně: Skvěle. A nyní obšírněji. Spěchal jsem v sobotu z Bratislavy tak úspěšně, že jsem doma stihl v klidu namazat chleby se sádlem a přijít na slavnostní vyhlášení výsledků hodnocení poroty (propběhlo již 17. 2.), které bylo hned na začátku koštu. Ale musím změnit vypravěčskou pozici, aby to bylo objektivní, takže předávám klávesnici nezávislému pozorovateli.

Výsledky katedrových soutěžících:

Josef Petrželka (slivovice) 3. místo 16,6 bodů (diplom)

Josef Krob (debutant v pálení) (jablko) 5. místo 14,75 bodů

Abyste si mohli udělat představu o hodnocení. Hodnotí se 4 charakteristiky: vůně čistota, ovocný charakter, chuť čistota, harmonie. Maximalní zisk za každou je 5 bodů, celkem tedy 20 bodů. Vítěz ve slivovicích získal 17 bodů a Petrželkova ztráta čtyř desetinek v konkurenci, kdy i poslední byl vynikající je opravdu velmi dobrý výsledek. Vítěz v jablku získal 15,5 bodu, takže tři čtvrtě bodu ztráty je pro někoho, kdo pálil poprvé, šrotoval jabka na renovovaném řepáku a nechal si radit ze všech stran také solidní zhodnocení snahy.

Katalog soutěžních vzorků je rok od roku objemnější, jak se zvyšuje počet soutěžících, letos to bylo 85 všelijakých pálenek (39 slivovice, 9 meruněk, 18 jablek a 19 směsek - hrušky, třešně, višně, kiwi, borovička). Už z toho je patrné, že pryč jsou ty doby, kdy se systematickým probíraním dalo ochutnat vše podle jízdního řádu katalogu. Nyní je třeba uvážlivě vybírat a je jen na vás, podle jakého kritéria. Zda podle pořadí - M. P. prosazoval  metodu komparace dvou konců, tj. nejlepší a nejhorší a jednou  na to doplatil, když to vypadalo, že místo na koštu je na jakési urinoterapii, ale to bylo opravdu výjimečné. Také můžete zvolit ochutnávání podle lokalit, podle jmen destilantů, podle ovoce, prostě jak je libo. Kromě hodnocení poroty je vyhlášována i cena diváka, ale i když  J. K. koordinoval některé spolukoštující a nevtíravým způsobem jim doporučoval ke zvážení a k volbě vybrané pálenky, vyhrála to úplně cizí kořalka. Ale to samozřejmě nemohlo pokazit celkový dojem, který zůstal velmi příznivý.

Organizátoři měli tentokráte připraveno dost chlebů se sádlem, ale přesto, kdo dal na rady a vybavil se sám, neprohloupil, protože přece jen to množství vzorků si žádalo řádné promázání. I tak ovšem někteří už jen obtížněji zvládali své končetiny, takže například M. K. při jakési debatě s bohatou gestikulací zvrhla pivo, které M. P. spěchající na vlak již nestačil dopít, a polila J. P. diplom a věcnou cenu. J. P. to nesl statečně, možná si toho ani nevšimnul. Kolem jedné hodiny po půlnoci se ukázalo, že všechny vzorky byly ochutnány až do dna, není co pít, a tak jsme se rozešli do svých domovů.