17. 2. '97

V době vynuceného volna před vánocemi 96, se sešli v restauraci U stadiónu někteří členové katedry (na tom není nic divného, scházejí se tam již dlouho, pravidelně a doposud), ale tenkráte to bylo s následky. Jak říká doc. J. Šmajs, "pěkně se tam všichni kousli" a nejvýznamější je, že zde založili novou edici pro vydávání zejména vlastních prací. Tento počin dostal název Edice Torzo a v ediční radě jsou pánové J. Šmajs, K. Hlavoň a J. Krob. První výsledky se objevily velmi brzy. K dispozici je již nyní publikace J. Šmajse Konflikt přirozené a kulturní evoluce, spisek to o 45 stranách, který si kdokoli může vypůjčit na katedře filosofie. Výpujční doba je neomezená, je pouze nutné složit výpujční jistinu ve výši 30 korun českých, které se vrátí pouze v případě návratu nepoškozeného, neohmataného (neočteného :-) ) výtisku.

Druhý titul, který už je také nachystaný a v dohledné době bude k dispozici, nese název Tři studie o francouzské filosofii a podíleli se na něm autoři I. Holzbachová (Komplexní myšlení, studie o současném francouzském sociologovi, filosofovi E. Morinovi), P. Horák (Sartre a modernita, svoboda, Descartes) a J. Krob (Zrození epistemologie, několik postav z dějin francouzské filosofie, které se podílely na formování epistemologie). S tímto titulem je ovšem spojeno i jedno či více bohužel. Bohužel někteří autoři v zápalu teroetického zanícení nad věcí podcenili sledování pravopisné stránky a do textu se jim vloudily chyby, bohužel odpovědný redaktor, pan doktor Krob, se na kontrolu gramatiky také vykašlal (neb se věnoval především sazbě knihy a sledoval jiné věci), a tak je nyní třeba vyčkat, až pan docent Zouhar to přečte a dodá podklady, z nich bude možné vyrobit lísteček Errata, který bohužel upozorní na chyby i ty, kteří by si jich jinak třeba ani nevšimli. Příště budeme chytřejší.

Slovník českých filosofů

Pan docent Gabriel se svým kolektivem usilovně pracuje na monumentálním díle, které zachytí všechny filosofy od počátku letopočtu, co jich naše teritorium (nyní ČR) hostilo. Bohužel i on musí mnohokráte konstatovat bohužel. Tentokráte to ovšem není chyba na strabě redaktora, neboť pan docent Gabriel je pečlivý muž, znalý své mateřštiny. Smůla ho provází mnohem zásadnějším způsobem. Někteří autoři (autoři in spe! možná), kteří přislíbili dodání hesel do slovníku, stále otálejí s jejich odevzdáním, přestože se tak mělo stát již do konce loňského roku. Někteří dokonce i umřou. Po vedoucím naší katedry L. Novém, který však své povinnosti vůči Slovníku splnil, zanechala své práce definitivně paní profesorka Marie Bayerová, a tak se obracíme na všechny spolupracovníky s naléhavou výzvou. Neumírejte alespoň do té doby, než budou práce na Slovníku dokončeny.