21. 3. 1997

Takže jaro. Hm,... ale nevypadá to. Ostatně dobře tak. Jenom to potvrzuje mé teze o čase. Čas není homogenní plynutí, neexistuje časová linka, jsou jen události. A jaro proto bude ne když kalendář ukáže, ale až ... bude jaro.

STISK se trochu spletl. Doc. J. Šmajs ještě neodjel do Petrohradu, je pouze ve fázi intenzivních příprav. A nebude tam šest měsíců. To byste na něj byli moc krutí. Úplně stačí, když tam bude šest týdnů. (1. 4. – 15. 5. t. r.) A teď bych měl ještě dodat: a nejede do Petrohradu, ale někam jinam. To už by však nebyla pravda. Skutečně míří do Petrova města.

Jak dokumentují nápisy na Zdi, jsou některé látky prudce . Já jsem spokojen, aspoň se trochu ohřeju. Došla řeč na vztah postmoderní filosofie a vědy, potažmo náboženství a vědy a bylo živo, tak že to přeteklo hodně za čas vymezený semináři. (To si nestěžuji, to se chlubím.) Nemám momentálně nikde napsané, co jsem povídal (hajil jsem vědu, samozřejmě), ale jako náhradní ilustrativní text mohu nabídnout třeba moje povídání, které je součástí přednášek Filosofie a kosmologie dostupných z mých osobních stránek.

20. 3. 1997

STISK nás už vzal na vědomí, a to hned mnohonásobně. Jsem tomu rád, ale hned mne také napadá jedno nebezpečí. Abychom se ve vzájemných odkazech nezacyklili. Zatím to nehrozí, Stisk vedle odkazů nabízí i spoustu informací.
Je to skvělé, ale trochu i strašidelné. Na chodbách se míjíme s letmým "dobrý den" a navštěvujeme se virtuálně. Nehodnotím, konstatuji.

Kdyby ty granty nebyly. Ne, ne, tentokráte je chválím. Jen díky grantu totiž mám na stole takovou vymoženost, jakou je záložní zdroj pro případ výpadku el. proudu. Myslel jsem si, že s nastupujícím jarem, se stane věcí zbytečnou a já začnu litovat vynaložené investice, ale nelituji. Už vás někdy přinatrefil výpadek (el. proudu), zrovna když se vám nápad hrnul přes prsty do klávesnice? Pak asi pochopíte, proč v takové chvíli věnuji jeden milý pohled kisně s nápisem Back-UPS.

Také jste zaregistrovali ofenzivní strategii prodeje časopisu Halas? Normálně si ho kupuji i bez nátlaku (kromě toho, že ho čtu, ho také občas použiji ve výuce — jako odstrašující příklad sazby — v semináři PC - data a publikace), takže nyní jsem podlehnul velmi rychle. Tím spíše, že je tam k přečtení přiznání doc. J. K., věc kterou mi sdělil už kdysi dávno (duben 1992) pod vlivem francouzského vína, bagety a atmosféry Paříže. Už nejsem ochráncem tohoto tajemství.

Svátek jsme ve zdraví přežili (J.Š. raději na ten den odjel do Prahy), pochváleny budiž všední dny.

19. 3. 1997

Napsali nám z grantové agentury, že nám vrací naši smlouvu na grant (a peníze), protože ji na patřičných místech FF neorazítkovali. No jo, chybička se vloudí, ale takto si na peníze budeme muset počkat až někdy do...

Josefové mají dnes svátek a u nás na katedře nějaký Josef je, takže přeji vedoucímu katedry J. Šmajsovi samé dobré věci. A právě v tomto okamžiku (náhoda musí mít nutně ontologický statut, jinak to ani není možné) přišli někteří za mnou s přáním. Já taky, já taky mám svátek.