3. 3. 1997

Dnes večer v Jednotě filosofické má přednášku s názvem S. Toulmin a postmodernismus p. doc. I. Holzbachová. Což mi vnukuje (nebo jak je to správně od vnuknout 1.os. sing. pres.?) myšlenku, že by Jednota mohla mít vlastní webové stránky. No. nechám to uzrát.

28. 2. 1997

Klonovaná ovce přiměla k diskutování také Francouze a vedle vážných zamyšlení se objevují i příspěvky typicky francouzské:
budou se vyrábět identické krávy a všechno z nich bude úplně stejné ... (stejné sýry ze stejného mléka nejlepší pradojnice a francouzská gastronomie je na lopatkách a s ní veškerá francouzská kultura)

v odpovědí se utěšují, že to nebude tak hrozné, neboť nakonec přece záleží na tom, jak se maso (mléko) připraví. Problém ovšem vidí také v tom, zda se to vyplatí. Je nesporné, že nyní existující klon přišel draho. Jsou vynaložené prostředky zhodnotitelné znovu a znovu, .. prostě v sériové produkci? Nebo bude každý klon tak drahý? V druhém případě by se nám ty řízky pěkně prodražily. Zde to máte v originále:

>Il est clair que cette decouverte ( clonage d'un mouton adulte ) est un pas
>enorme pour la science. Mais c'est aussi un grand danger:

>au niveau industriel: C'est le premier pas vers une production "uniforme" en
>masse. La reproduction a l’infini et a l'identiques des meilleures vaches
>laitieres des meilleures vaches a viande (avant leur mort) ...

Et... Je ne vois pas trop ou est le probleme. Au moins on serat assure
de la qualite de ce que l'on mange. Et puis le gout d'une viande depend
pour beaucoup de la facon dont elle est preparee.
Maintenant, le probleme est de savoir si cela est rentable. Il me semble
avoir lu que l'installation, le materiel necessaire au clonage coute
quelque milliers de dollars. Si il est reutilisable, il n'y a pas de
probleme. Si, par contre, on doit a chaque fois debourser deux ou trois
milles dollars par betes, ca vas faire chere l'escalope ! ;]

Jestli čtete Neviditelného psa, asi jste si všimli, že nebyl delší dobu tento týden dosažitelný. Shodou okolností jsem byl ve čtvrtek u p. O. Neffa a byl jsem tak svědkem (a zdržoval jsem svou návštěvou) nápravy situace. Elektronika diskového pole serveru eunetu, kde je pes doma, se odebrala na věčnost a vzala s sebou všechna data. Stejně na tom byli i Softwarové noviny, ovšem ty jsou webovým týdeníkem, tak mají více času na nápravu. A co to má společného s naší fakultou? No při tom všem pan Neff vzpomínal, jak sloužil na vojně s dr. Z. Házou, který nyní učí na katedře historie (pokud to ovšem není pouhá shoda jmen). Mám pro něj vzkaz, ale dnes (28. 2.) se mi nepodařilo ho sehnat. (Kdybyste ho potkali dejte mu vědět.) Skutečný pes pana Neffa, Bart, není vůbec taková lítá bestie, která všechno sežere, jak to o něm jeho páníček píše. Je to zvědavé štěně dosahující do mého pasu, které mě ze zvědavosti celého olízalo. Protože jsem se nebránil, nebyl jsem sežrán.

26. 2. 1997

Zeď nářků, která doposud odmítala přijmout jakýkoli text je nyní již funkční a je tedy možné si na ní postěžovat, zanadávat, ale i pochválit, nechat vzkaz. Zaručuji, že přístup je anonymní a pokud se tam objeví něco nepatřičného, nevhodného, apod., jediný důsledek bude ten, že to smáznu.

Na síti se rozbíhá diskuse na téma, zda klonovat živé tvory či ne. Na podobné úvahy je samozřejmě již pozdě, v okamžiku, kdy v ohradě bečí klonovaná ovce už nic nelze vymudrovat. Řeč může být jen o tom, zda to do budoucna zařadit mezi "zakázané technologie", nebo se smířit s tím, že si člověk stále častěji bude hrát na pánaboha. Ale myslím si, že i tady to dopadne stejně jako se všemi ostatními eticky motivovanými zákazy a směrníky snažícími se dirigovat vědu. To prostě nemůže fungovat. Jednou už jsme do toho jabka kousli a teď už nic nenabrečíme. Vždycky se najde někdo, kdo kašle na konvence a potají si jede po vlastní lajně bez pravidel a získává tak náskok. Ostatní samozřejmě také vědí, že vždycky se najde někdo ... a nechtějí zůstat pozadu, protože nikdo neví, co by se z toho mohlo vyklubat, a tak si pořídí také nějakou tajnou laboratoř. Výsledek pak je pouze ten, že se vráží prachy nikoli do jedné specializované laboratoře, ale do deseti tajných a samo utajení také není zadarmo. A neutrácejí se jenom peníze.

23. 2. 1997

Po jednání na děkanátě, se ukázalo že je možné řádně prodávát svazky z katedrové edice TORZO, takže je nyní možné, je zakoupit kromě u sekretářky katedry i ve fakultním knihkupectví u paní Smilkové.