28.3. 1997

Nejsou peníze. Já vím, nic nového, ale někteří pociťují současnou situaci už jako zcela neúnosnou, já s nimi sympatizuji a proto zde nabízím veřejný dopis předních českých vědců české vládě. Přestože humanitní vědy zmiňované problémy nemusí pociťovat tak palčivě, nevyhýbají se ani jim a nemělo by nás to nechat chladnými.

Paní Phdr. H. Pavlincová včera úspěšně obhájila svou doktorandskou práci, takže je teď PhDr. et Dr. (kdo ve světě by mohl těm našim titulům rozumět?). A protože z toho měla radost (a my samozřejmě s ní) poseděli jsme, nechajíce se občerstvovat chlebíčky a koláčky, kafíčkem (no a trošku vínka). A samozřejmě blaho přejeme a také další úspěchy.

26. 3.

Nejen daňové přiznání, ale i zdravotní pojišťovna je z mé strany vyřízená, takže jsem usedl ke stroji a snažil jsem se ze Sítě vydolovat něco, čím bych mohl obohatit filosofické linky do světa. Nebylo mi dopřáno, nebo jsem byl málo trpělivý, výsledkem je pouze link na Noam Chomsky archiv. K nalezení též v řádné, trvalé rubrice.

Pořídili jsme si na katedru Typografický manuál (ta kniha se tak jmenuje), protože abychom když už si svoje knihy i sami zpracováváme, je měli na solidní úrovni. Protože se takové věci u nás dělají s pomocí TeXu, což automaticky znamená již jistou úroveň zpracování (vyšší než je tomu u WYSIWYG procserů), žil jsem v iluzi, že máme vlastně vystaráno. Ale to jsem teprve čučel, když jsem se začetl. Není to sice žádná katastrofa, jakou je možno vidět v dnes běžně vydávaných publikacích, ale přece jenom je pořád co zlepšovat.

Na Zdi se objevil dotaz na konkurzy, o kterých se zmiňuji níže. Takže tak: A. Pokud je to dotaz obavný, tak nás to těší a můžeme tazatele částečně uklidnit. Jedná se o zcela regulérní věc. Většina pracovníků na fakultě má smlouvu na dobu určitou a chýlí-li se tato ke konci, je třeba se zajímat, kdo zaujme k určitému datu uvolněné místo. Vypíše se tedy konkurz, do kterého se samozřejmě může přihlásit i ten, kdo doposud toto místo zastával. Oba dva dotyční to velmi pravděpodobně udělají. B. Pokud je to dotaz nadějný, tak nás to mrzí, a tazateli můžeme naději ještě chvíli ponechat, protože výše zmíněné samozřejmě předem nevylučuje nikoho dalšího, kdo splňuje konkurzem zadané podmínky. Od toho je komis, která to rozhodne.

25. 3. 1997

Tak daňové přiznání mám podané, ale pokud jde o čas, asi to byla jen výmluva. Zatím na tom nejsem lépe. Ale v kostce, aby bylo jasné, co se u nás děje
na ontologii se snažíme získat grant GA ČR (středního finančního rozsahu na 3 roky)
chystáme vypsání konkurzů na a) moje místo, b) místo mgr. Fialy
zvažujeme různé změny ve studiu, aby to nebylo takové fádní a studenti si příliš nehověli
tlačíme na autory budoucího Slovníku českých filosofů
... jo a taky učíme.