Krocan s nádivkou

 

Půlka krocana (nebo celé kuře), 10 dkg másla, 2 žemle, 1/2 dcl bílého vína (i deci), 2 vejce, 25 dkg mletého libového vepřového masa, krocaní játra (pokud nejsou, tak kuřecí), 3 lžíce sladké smetany, 5 dkg mandlí, lžíce koňaku, 10 dkg slaniny, pepř, sůl, trochu mouky, trochu vývaru.

 

Z vnitřní strany vykostíme půlku krocana, začneme u prsní kosti, pak vyndáme stehenní a křídelní (pozor na kůži, vytáhnout šlachy!).

Nádivka: žemle nakrájíme na malé kostičky, zalijeme bílým vínem. Rozetřeme máslo, přidáme vejce, smetanu, jemně mleté vepřové maso, namočené žemle, podušená krocaní játra, nakrájené oloupané mandle, koňak, pepř, sůl (11 věcí).

Vykostěného krocana naklepeme, osolíme, potřeme nádivkou a zabalíme. Převážeme režnou nití, obložíme slaninou a máslem. Pečeme 1,5 hodiny. Nakonec šťávu z pečeně zaprášíme trochou mouky, zalijeme vývarem, povaříme a procedíme. Podáváme s brambory nebo s rýží.

Seznam receptů