Počet přístupů
39585

www.paganfederation.org

Karásková, Klocová, Skládal, Hampejs, Franc

Stránka http://www.paganfederation.org je oficiální stránkou náboženské organizace, která sdružuje lidi vyznávající různé druhy pohanství. Tito lidé jsou sdruženi z různých částí světa. Cílem organizace je, jak se na těchto stránkách dozvíme, zbavit se mýtů, stereotypů a diskriminace pohanů.

Struktura a základní podoba stránek

Stránka má více jazykových a grafických variant (obsah je z velké části stejný) podle států či oblastí, ve kterých se nacházejí členové této organizace. Jsou to: Austrálie / Oceánie, Belgie, Česká Republika, Francie, Irsko, Itálie, Jižní Afrika, Jižní Amerika, Kanada, Německo, Maďarsko, Nizozemí, Polsko, Portugalsko, Skandinávie, Skotsko, Španělsko, Turecko, U.S.A a Velká Británie. Tyto variace jsou v různých jazycích. Státy mají své národní koordinátory.

Stránky mají povahu informační nástěnky. Informují o Pohanské federaci, o pohanství jako takovém, o možnosti členství v pohanské federaci. Členství v Pohanské federaci je placené. Toto členství je svázáno s magazínem Pohanský svět, s možností účastnit se v diskusních fórech, za vyšší členský poplatek obdrží časopis Pohanský úsvit( Pagan Dawn - vydávaný v Anglii) a časem volební práva v rámci Pohanské federace a přístup do zvláštní sekce webu(1). Stránka obsahuje řadu odkazů. Odkazy na stránky v češtině jsou většinou svázané s nějakou menší komunitou, realizující se i mimo internet. Někde najdeme chatovací prostor, někde e-shop nebo třeba placený korespondenční kurz. Odkazy jsou na keltskou, slovanskou, germánskou, severskou tradici a čarodějnictví.

(1) Část pro členy má samostné doménové jméno, http://www.paganplaza.paganfederation.org/.

Cílové publikum

Odpověď na otázku, na koho je tento web zacílený, nemusí být tak jednoduchá, jak se na první pohled zdá. Pokud totiž jednoduše odpovíme, že web Pohanské federace je přece zacílen na pohany, tak toho asi příliš moc neřekneme. Problém zde totiž vidím se samotným vymezením pojmu pohanství. Na jedné ze stránek je poměrně objektivní informace, že Pohanská federace je spíše nevymezená zastřešující organizace, jejíž členové pocházejí ze všech možných pohanských směrů. Současně je na jiném místě uvedeno, že Pohanská federace nemá vlastní náboženský obsah. Web by měl tak být zacílen na jakéhokoliv vyznavače nebo i zájemce o polyteistické náboženství zaměřené na uctívání přírody, bez ohledu na to, zda se jedná přímo o Wiccu, Ásátru, Kemetismus aj. Po bližším seznámení se s jednotlivými stránkami webu jsem ale nabyl i přesvědčení, že v případě popisu a charakteristik pohanství vycházel autor zejména z anglosaské tradice a z pohanského náboženství Wicca. Ve většině ostatních částí webu je na naštěstí zachována objektivita, i když je nutno v této souvislosti upozornit na skutečnost, že předložené informace o pohanství jsou poměrně stručné a jedná se spíše o fragmenty. Případný zájemce o pohanství, který se s touto formou náboženství zatím až tak nesetkal, zde tedy příliš podstatných informací nenajde. Když tomu připočtu to, že zde není vytvořeno veřejné diskusní fórum (týká se českých i většiny ostatních národních modifikací stránek), tak tento web nelze považovat za příliš bohatý zdroj informací o pohanství, neboť předložené údaje jsou umístěny především v obecnější rovině. Pokud se tedy vrátím zpět k výše položené otázce, tak se přikláním k názoru, že tento web je zacílen zejména na stávající členy Pohanské federace nebo pohanství znalé zájemce, kteří o členství v této federaci uvažují.

Formy prezentace

Strategie prezentace

Při posuzování strategie webu vycházím z předpokladu, že Pohanská federace je náboženská instituce, která se snaží získat na svou stranu co nejvíce členů. Proto i na svých stranách informuje o podmínkách členství, jeho výhodách a výši členských poplatků. Členové této federace mají tak daleko lepší přístup k jejím aktivitám, získávají kontakty na ostatní členy, je jim zasílán čtvrtletně časopis Pohanský úsvit a pozvání na členské aktivity a mají přístup na diskusní fórum. Výše členského poplatku se zasíláním uvedeného časopisu je 35 EUR ročně a nejedná se tedy o nějaký symbolický poplatek. Jako nečlen této federace nemohu samozřejmě posoudit přínos a kvalitu uvedených výhod pro členy, ale chci tímto upozornit, že i Pohanská federace jako donedávna jistě specifická a neobvyklá náboženská organizace vnímá ekonomické aspekty dnešní doby a pro zajištění a další rozvoj své existence se podstatnou měrou zaměřuje na získávání dalších členů a tím i zdroje finančních prostředků. Tím ale v žádném případě nechci říct, že strategie webu Pohanské federace je založena výhradně na ekonomických základech, ale určité komerční prvky v ní jistě nalezneme. Web je zpracován tak, že podává alespoň základní informace o pohanském náboženství, snaží se toto náboženství veřejně propagovat a zvyšovat počet jeho následovníků, k čemuž zde prezentuje výhody spojené se členstvím v Pohanské federaci.

Způsob prezentace

Web má na první pohled charakteristiktu textově „nástěnkově“ orientovaných stránek. Svými viditelnými informacemi je především vstupní branou pro potencionální členy u kterých už předpokládá vlastní zájem, protože jeho „evangelizační“ tendence jsou minimální, dokonce by se dalo říci, že se jim možná web přímo vyhýbá. Konec konců odkazuje k společenství silně roztříštěné autority, které má poměrně volně definovaný prostor vlastní náboženské realizace. Web samotný (přinejmenším ve své veřejné podobě) je (zdá se, že i záměrně) nástěnkou, jež slouží pouze k odkazu vstupu do sociální sítě, nebo k dalším informacím (webům). Sama sociální síť se však nachází mimo.

Má minimálně obrazovaného materiálu, udržuje si na všech svých stránkách konzervativní textovou podobu, přes celou řadu „národních variant“ obsahuje poměrně málo textů. Jak z explicitní prezentace, tak se podoby stránek je poměrně zřetelné, že PFI (Pagan federation International, www.paganfederation.org) je rozšířením organizace původně fungující jen na národní úrovni (Pagan federation, web www.paganfed.org). Je-li cílem webu poskytnout vstupní bránu do sociální sítě pro ty, kteří už mají určitý profilovaný zájem o specifický „náboženský obsah“, web pravděpodobně plní skvěle své poslání. Dle prezentace se domnívám, že strohost, malá informační obsažnost, nulové participační nástroje jsou možná dokonce záměrem odradit, či zkomplikovat cestu do prostoru služeb, které se (pravděpodobně) nachází za webem. Respektive cílem webu a z něho vycházející způsob prezentace je představení samotné organizace PFI, spíše než náboženského obsahu a prostoru, ve kterém se nacházejí členové PFI.

Důvod minimální „evangelizace“ v prezentaci je tedy nepochybně záměr, web je informační nástěnkou organizace, která chce sdružovat velmi široké pole náboženských tradic. Jak píše Jakub Achrer (koordinátor české části PFI):“Pohanská federace tu není proto, aby něco tvořila, ale aby byla sama tvořena.“(1) Cílem sdružení a z toho důvodu i cílem webu a tedy i způsobem prezentace, je pomocí internetu zkoordinovat komunikaci mezi členy i pouhými zájemci o novopohanství.(2)

Chtěli-li bychom web zařadit do internetové typologie náboženství, veřejná část webu je náboženstvím online, které se spíše než o sebeprezentaci, pokouší o prezentaci specifické sociální sítě pro sdílení, rozvoj i obhajobu určitého náboženského prostoru.



(1) Úloha paganské federace, http://www.cz.paganfederation.org/pfcr.htm#3

(2) Způsob přemýšlení těch, kteří myšlenkově kooperují s náboženským prostorem PFI lze dobře vidět například na vzniku a realizaci české sekce stránek. Viz. blog Jakuba Achrera, http://zahrada.bloguje.cz/614085-co-si-myslite-o-pohanske-federaci.php.

 

Technologie

Web je soustavou víceméně (s výjímkami některých „národních variant“) statických stránek kolem základní domény paganfederation.org. Webové technologie pracují v klasické koncepci informační nástěnky, předpokládám, že i většina služeb je realizována mimo webového technologie. Stránky jsou svým kódem i architekturou velmi zastaralé a jsou pravděpodobně tvořeny a spravovány „ručně“ bez použití redakčního systému(1). Lze předpokládát, že jednotlivý národní koordinátoři mají vlastní přístup do „své“ sekce webu a mohou ji volně upravovat. Pokud bychom měli zůstat jen u služeb realizovaným na webu, nenabízí paganfederation pravděpodobně víc než zvláštní veřejně nepřístupnou sekci pro členy. Jejím obsahem jsou pravděpodobně především archivy věstníků (newsletter) a bohatější síť kontaktů. Mimo web PFI komunikuje pomocí emailu, ať už jsou diskusní skupiny (newsgroups) na yahoo, nebo zasílání již zmíněných informačních věstníků. Podstatným komuninkačním momentem sociální sítě PFI je určitě také tištěný časopis Pagan Dawn, distribuovaný členům i el. formou.

Základní použitiou technologií veřejné části webu PFI tedy zůstává klasický hypertext. O části pro členy lze jen spekulovat.(2)



(1) HMTL kód často odkazuje k použití „wysywig editoru“, případně užití a kopírování jednou vytvořených šablon. Tj. web není „naplněnou aplikací na prezentaci obsahu“ (CMS – Content Management Systémem – „redakčním systémem“), ale skutečně jen neobsáhlou sítí ručně tvořeného provázaného textového obsahu. Z toho důvodu web nemá ani žádný opravdu „aktuální obsah“, použité technologie (ruční tvoření stránek několika jedinci) takovou formu práce dost znesnadňují.

(2) Stránky mají poměrně pravidelně několik desítek přístupů denně (http://webstats.motigo.com/s?tab=1&link=1&id=786208&name=pfi_org) , tj. lze předpokládát, že existuje určité procento uživatelů, kteří se na stránky vracejí kvůli aktualizovanému obsahu v členské sekci.

Technické údaje

Doména je registrována na osobu P.D.P. Pennock v Nizozemí, a server na kterém je web provozován sídlí v Amsterodamu.

Podrobné údaje o doméně

Historie Pagan Federation a její cíle

Pohanská federace (Pagan federation) vznikla v roce 1971 ve Velké Británii. Jedná se patrně o nejstarší organizaci s tímto zaměřením. Hlavní poslání, se kterým byla založena byl původně nenásilný boj proti ignoranci a negativním postojům vůči pohanství ve společnosti, což se v minulosti týkalo především Velké Británie.

Dnešní cíle jsou především v rovině komunikační a informační. Stránky paganfederation.org jsou součástí kontaktní platformy, která má umožnit vzájemné setkávání, výměnu názorů a vzájemný dialog. Tato mezinárodní organizace je nyní realizována více než čtyřiceti národními koordinátory a mnoha lokálními organizátory.

Pohanská federace publikuje časopis Pohanský úsvit (orig. Pagan Dawn), jehož předchozí podoba existovala již od roku 1969 pod názvem Wiccan. Od té doby se časopis rozrostl do dnešní podoby se čtenářskou obcí čítající více než deset tisíc lidí. Jedná se o čtvrtletník, obsahující články o neopohanství (všech možných tradic a směrů), ale také oznámění o nejrůznějších konferencích, setkáních a slavnostech, pořádaných v rámci tohoto náboženského směru.

Historie stránek

Doména byla registrována v roce 2000, stránky PFI zdá se od počátku existují vedle "národní" stránky (paganfed) britského sdružení (registrována o pár měsíců později). Fukční podobu včetně neveřejné sekce pro členy mají určitě už od roku 2001 (http://web.archive.org/web/20010430085019/www1.tip.nl/~t968103/pfi_org/). Přes drobné úpravy ve formátování textu májí stránky stejný design jako na samém počátku Web expandoval v průběhu času spíše v horizotnální rovině jak přibývaly další "národní" varianty. Více viz archivu stránek.

Autoři webu

Správa webu

Lokální varianty pravděpodobně spravující jednotlivý národní koordinátoři, hlavní část webu spravují pravděpodobně dvě až tři osoby:

Administrace / databáze... atd.

Merlin.

IT Manažer

Paul.

Hlavní koordinátor
Morgana


Odkazy:

Hlavní stránka

http://www.paganfederation.org

Národní varianty

Sekce pro členy : http://www.paganplaza.paganfederation.org

Informace o doméně

http://whois.domaintools.com/paganfederation.org

Archiv starších verzí webu

http://web.archive.org/web/*/http://paganfederation.org

Statistiky návštěvnosti

http://webstats.motigo.com/s?tab=1&link=1&id=786208&name=pfi_org

Odkazy ke studiu české sekce stránek

http://zahrada.bloguje.cz/
http://zahrada.bloguje.cz/614085-co-si-myslite-o-pohanske-federaci.php