Katedrový blok

[CNW:Counter]

 

Katedrový rozcestník

29. 3. 2002
  • Zase někdo nevrátil klíč od POPRa. V podezření jsou všichni ze čtvrtka. Nejvíce asi ten poslední. Nebo ta předposlední. Nebo... No prostě, kdo ho máte, neváhejte a vraťte ho na vrátnici. Víte přece, jak končí ti, kdož upadnou v podezření? Natož, když bude pravdivé.

27. 3. 2002

  • Tak to na Zdi vidíte. Silná slova se minula cílem. Klíče od POPRa odnesl někdo jiný. Nezbývá než o to důrazněji požádat - neodnášejte je zapomenuté v kapse. Nejen, že se někteří nedostanou ke strojům, ale schytají to ještě nevinní.
  • Jo, a ceny za vzorky do koštu a umístění si přijďte vybrat do jokrovny. A neváhejte s tím, nebudeme je schraňovat do nekonečna.
  • Nevybíravými, ale jistě pečlivě vybranými slovy naši kašpárci ze zadní místnosti hodnotí na Zdi zapomnětlivost jednoho ze správců POPRa. Samozřejmě nemohu souhlasit se slovníkem, ale na klíče je opravdu třeba dávat pozor a neodnášet si je. Dokonce snad opakovaně. Snad si to dotyčný již zapamatuje.
  • MF Dnes 15. 3. píše o turniketech na FF, o tom, jak jsou v provozu po 18 hodině atd. No, já šel několikrát v té době z fakulty, ale ještě se mi nikdy nestalo, že bych musel překonávat aktivní turnikety. V provozu jsem je ještě nikdy neviděl. Přesto se v MF píše: "Turnikety jsou zapojeny pouze o sobotách a nedělích a od osmnácté do jedenadvacáté hodiny v pracovní dny." Nevím, jak o sobotách a nedělích, ale v pracovní dny rozhodně ne. Obavy ""Jak se například bude dostávat ze školy někdo z veřejnosti po šesté večer, když do ní přijde před šestou, kdy se ještě nemusí ničím prokazovat?" popsal jednu ze situací učitel filmové vědy a člen akademického senátu Jiří Voráč." jsou v takové situaci zbytečné. (Teď píši těžce schizofrenně, protože jako fakultní úředník vím, jak by to býti mělo, ale zde referuji jako obyčejný blokař, který pouze vidí, jaké to je). Jestli si takhle v novinách ověřují vše, co píší, tak to už můžeme věřit úplně všemu.
  • Včerejší den byl pro část členů katedry vyplněn doktorskými zkouškami a obhajobami, vše bez potíží a zádrhelů  a nic moc dalšího se už nestihlo, takže není o čem referovat. Divadelníci nacvičují, úředníci úřadují, studenti (ne)studují, svátek má Dita, což je i jméno fenky z domácnosti doc. I. H. Tak to vidíte, že se nic vážného neděje, když už vytahuji i takové věci.

25. 3. 2002

  • Ještě ke koštu. Zapomněl jsem tam nechat hlasovat o titul Propálený kotel, a tak jsme jej spontáně k samému závěru přidělili, jak je připomenuto na Zdi, R. B. Zde jen doplňuji, že se nejedná o doc. R. B., aby nedošlo k mýlce. 
  • Nějak nerozumím nářku "vysloužilého filosofa". Nebo rozumím, ale nevím, co my s tím tady. Výpujční meziknihovní služba? Na dovolenou do zahraničí? Inzerát? Web?
  • A  jdu v nářcích ještě níž. No, že bylo na koštu málo lidí? Bylo, no jo. Asi ubereme plyn a nebudeme studenty tak příliš rozmazlovat. To jsou samé výlety, besídky, HTML Zdi, košty, nabídky knížek, divadla, fotbal a zájem klesá. Ostatně proč by učitelé měli být stále těmi Velkými Organizátory a vnucovat se s nějakými atrakcemi?  

22. 3. 2002

  • Upřesňující informace k plánovanému fotbalovému utkání:
    Včerejší košt pálenek přinesl mnoho atraktivních událostí a příjemných požitků (obdivuhodné sportovní výkony v sálové cyklistice, jichž jsem bohužel nebyl svědkem, rychlé zmizení neodolatelných škvarků, na němž jsem se podílel, a naopak nezmizení některých stejně neodolatelných pálenek, o čemž jsem se před chvílí zrakem, sluchem, čichem a chutí přesvědčil). V pozadí těchto prvořadých přitažlivých skutečností proběhla jedna domluva, která sama o sobě atraktivní nebyla, zato je příslibem do budoucnosti, a to do poměrně blízké budoucnosti. 
    Podle předběžných ujednání by se mělo fotbalové utkání mezi vyučujícími a studenty naší katedry odehrát v pondělí 8. 4. v odpoledních hodinách (začátek asi v 17,00). Zbývá doplnit a sehrát sestavy (to má na starosti každý tým zvlášť), sehnat co nejvhodnější hřiště (přislíbili studenti) a zajistit přízeň božstev, která spravují počasí (pravděpodobně doc. Lužný). -JP-
  • První hodnocení koštu se objevilo na Zdi a je naprosto pravdivé. Kdo na koštu nebyl, má čeho litovat. Tak jako samotné vzorky mezi sebou neměly žádný nepovedený, tak ani vlastní průběh neměl slabého místa a vše bylo skvělé. O co všechno jste přišli, pokud jste tam nebyli?
    •  Excelentní byly přednášky prof. J. Z. a dr. J. P. a přítomní měli možnost si na jejich základě trochu uspořádat své představy o tom, co to vlastně obnáší důstojně se vypořádat s destilátem od samého jeho zrodu až po spotřebování a můžeme si říci, že následná konzumace byla hodná sdělené teorii i předvedené praktické ukázky. 
    • Vynikající byly škvarky, které obstaral prof. J. Z. Ač mastné, jen se po nich zaprášilo.
    • Posléze přišla na pozvání vedoucí SO a a) přinesla chlebíčky a brambůrky, obojí se rychle zkonzumovalo. V pytlíku s brambůrky byla kartička jakéhosi pokémonu či kterýto blbosti, V. D. z ní však udělal velmi žádoucí předmět, neb b) slíbila, že její držitel se může dostavit na studijní v neúředních hodinách a bude uspokojen ve svých studijních žádostech a potřebách. Platnost kartičky je do konce kalendářního roku.
    • c) Pak se tatáž projela na kole. No jo, to jste ještě neviděli a asi už neuvidíte. Po chodbě katedry jede na kole vedoucí SO. Zvládla to naprosto bezchybně.
    • Skončilo to U čápa.
  • A ještě jsme s ostudou zjistili, že toho mnoho nevíme o historii pálení. Tak to nyní napravujeme tímto odkazem.

21. 3. 2002

  • Včerejší odpolední posezení u příležitosti jedněch narozenin (podívejte se do Slovníku českých filosofů, jestli vás zajímá čích a jakých) se málem zvrtlo v Hovory S, to když J. G. plánoval další spisy o osobách kolem J. Tvrdého. Kromě známé monografie nyní vydává Zápisky k životopisu, cosi dalšího má v plánu, pak něco o jeho tchánovi no a to už byla cesta k poznání, že bude publikovat o všem tvrdém s čím se kdy setkal (taková slovní hříčka...). To jsme přešli bez potíží a pak se debata vydala směrem k registrovaným partnerstvím, potratům, deviacím a podobným všelidským hodnotám. Ale na Hovory to zase nevydalo.
  • No a pak jsme s J. Z. a J. G. skončili ve Stáji. V poslední době totiž stále intenzivnějí pociťujeme, že Maxim není  pro nás  maximálně dobrý (hluk juke boxu, pivo...) a poohlížíme se po jiných možnostech. Laskaví historici poradili tuto možnost a je třeba přiznat, že je to docela přijatelné. Finančně bohužel o něco méně: Gambrinus 10 - 16 Kč, Plzeň - 21 Kč. Ale byl tam klid a přijatelné  prostředí. Až někdo vystrnadí ty hnusné čalouníky a stolaře, kteří si sprostě přivlastnili Akádu (Akademická kavárna), včetně jejího domáckého názvu a udělá tam zase kavárnu, jak tam bývávala, zaslouží se přinejmenším čestný doktorát FF.

20. 3. 2002

  • Je neuvěřitelné, že na katedře jsou studenti, kteří vůbec nevědí, že se koná nějaký košt. Omluvou některým může být to, že právě vykonávají pedagogickou praxi, ale je to omluva chabá. Ještě horší je, že to nevědí ani někteří učitelé. A tomu se říká informační společnost. Bohužel tomu tak občas bývá i serióznějších záležitostech. Ale nebudu si z bloku dělat zeď.
  • Byl jsem se konečně podívat v nové knihovně. Ale jak píši výše - nebudu si z bloku dělat zeď. Ne kecám, není to vůbec tak špatné. Jsou tam jisté drobné podivnosti, ale to se snad bude moci napravit. Počítačů se zdá být hodně, všude je jich dost volných, asi to bude tím, že z nich není přístup na veřejné servery - zatím jen na muni.cz. Časem se restrikce budou uvolňovat za současného sledování kázně a vytíženosti a podle výsledků se v uvolňování bude buď pokračovat, nebo se opět přitáhnou otěže. Tak se chovejte slušně. Jo,  jsou tam taky knížky. Některé možná trochu jinde, než by je obyčejný filosof hledal, ale to je ta drobná vada, která by se dala nějakou cedulkou napravit. Kritizované rudočerné hajzly jsem si také představoval mnohem horší, skutečnost mne nijak extra nepobuřuje. Záludnější je to, že pohledový beton je zmršený a z vadných míst sprašuje. Což není dobré ani pro knihy, ani pro počítače. Lidi to venku vydýchají. Lampičky na pracovních stolech svítí trochu jinam než na čtenou knihu, ale prakticky jsem to nezkoušel. Ovšem jestli tam budou někdy aktivní přípojky do počítačové sítě, které jsou u každého pracovního místa, tak to bude skvělá věc a lampička nebude důležitá. Sakra, to jsem z té knihovny nějakej nadšenej. :-)

19. 3. 2002

  • Zde jsou výsledky hodnocení pálenkové komise. Sešlo se opravdu skvělých 13 vzorků a bylo nesmírně těžké rozhodovat o nejlepším. Tabulka je asi nejvýmluvnější, zde jen můžeme dodat, že všechny předložené vzorky bez výjimky byly vynikající kvality a žádný neudělal svému destilatéru ostudu. Vše je moc dobře pitné, což si samozřejmě můžete sami ověřit ve čtvrtek 21. 3. po 17.00 hod v posluchárně č. 20.
  • Toto je oficiální:
    Dear Webmasters,

    I would like to ask for your kind assistance to post the announcement of the Central European University, Budapest, Hungary about its Call for Course Proposals for the Summer University program 2003. 

    The Call can be found on our web site at http://www.ceu.hu/sun/sunindx.html 
    Thank you very much for your help.

    Best regards,
    Eva Gedeon

    Eva Gedeon
    Executive Director
    Summer University, CEU
    1051 Nador 11, Budapest
    Hungary
    Tel.: 36-1-327-3069
    Fax: 36-1-327-3124
    E-mail:gedeone@ceu.hu
    Web site: http://www.ceu.hu/sun/sunindx.html 

18. 3. 2002

  • Dnes odpoledne zasedá pálenková komise, pokud by se něco změnilo na níže (dříve) uvedených dalších termínech, dáme samozřejmě vědět. 
  • Myslím, že je to jasné - zejména starším ročníkům -, ale připomínám - zejména mladším ročníkům -, že ta čtvrteční akce není jen konzumační záležitost (jak by řekl ten, kdo podléhá jazykovému blbnutí s lokálem - nebude to jenom o pití), ale bude to především příležitost pohovořit, postěžovat si on-line, nikoli jen na Zeď, zeptat se na všelicos a tak vůbec. Tak si nenechte ujít tuto příležitost.
  • A do kalendária si bohužel můžete přidat jedno úmrtí. Ve čtvrtek zemřel H.-G. Gadamer ve věku 102 let.

15. 3. 2002

  • Jak vidíte na Zdi, jsme lidé omylní a pácháme nejrůznější hlouposti. Ještě že chybymami se učíme. To budeme chytří a vystříháme se dalších chib. Někdo už asi nezapomene adresu olomoucké katedry filosofie, jiní si udělají jasno v zavařovacích nádobách a jejich uzávěrech a nálevech, jenom pálenková komise se nesmí splést a vyhlásit toho správného vítěze. Zasedne v pondělí odpoledne a jak to tak zatím vypadá, vyhlášení - a tedy celý filosofický košt - by mohlo být ve 
    čtvrtek 21. 3. v posluchárně č. 20
    .
  • Někomu asi dnešní řízek v menze moc nechutnal, a tak se rozhodl oznámit policii umístění bomby v budově na Žerotínově náměstí 1. A nebo (že by?), to nebyl planý poplach a někdo se konečně odhodlal si to vyřídit nikoli s menzou, ale s tou druhou institucí, která sídlí tamtéž. Tomu by napovídal i fakt, že hlavní síla policie a hasičů byla zepředu, od hlavního vchodu. Ale zatím se žádnou ránu neslyšel, takže z toho asi nic nebude. 

14. 3. 2002

  • To je materiál na naší fakultě. Přišel o lednici (vzdal se jí, mimochodem lednice po dvou dnech přestala lednit - zřejmě neunesla ty konfesní změny: nejdříve Ústav ateismu, pak zase Ústav religionistiky, teď filosofie, no a  svačiny jsou zase teplé)  a přišel o rozum. Ne, to nikoli, to bych přeháněl, ale přehlédnul se takovým pěkným způsobem, že to stojí za pomluvu. Přiběhl za mnou na radu ohledně formulářů pro grantovku, že se mu tam nezobrazují v Excelu další sešity v patřičném formuláři, že tam je jen úvodní kecání. Tak jsem se šel podívat k jeho stroji a fakt - ve formuláři nebyly všechny potřebné sešity, resp. nebyly nikde vidět jejich záložky normálně umístěné nad dolní lištou, no jistě to znáte. Ale nakonec stačilo posunout okno, které mělo uživatelskou velikost, a záložky se objevily. Nebyly pryč, jenom byly schované pod rantlem. Tak to vidíte, takové problémy se tu také řeší. No ale já z toho nevyšel taky nějak extra. Došlo mi, že chci-li podávat loni neúspěšný grant znovu, nemohu použít loňské formuláře, ale musím to přepsat do letošních, protože ty ministerský [censored] mají asi [censored] na práci a vymýšlejí nové formuláře a tak jdu vyplňovat. [CENSORED] [CENSORED] [CENSORED]
  • Tak to vypadá, že nějaké ty vzorky na košt se sejdou, takže, jak jsem už upozorňoval, opatřete si nádobky a hlavně sledujte stránky, kde snad v pondělí dáme vědět, kdy bude to slavnostní vyhlášení spojené s ochutnávkou pro návštěvníky, jak je avizováno na rozcestníku. V úvahu přicházejí pozdnější odpoledne, jde o to, zda to bude Út, St či Čt. 
  • Šéf katedry nám odjel přednášet do Bratislavy. Uvidíme, jestli se naplní přísloví o kocourovi a myších. 

13. 3. 2002

  • Někteří včera plesali a nyní odpočívají, jiní pracovali i včera i dnes. Tak např. student K. M. mi poslal článek, který je již sice staršího data  (ale když byl čerstvý, přestože jsem ho četl, nějak jsem odkaz na něj nezařadil do výběru textů, nyní tak již činím a děkuji za připomenutí). Vesmír jako hologram (když si nebudete všímat gramatických chyb, není to špatné čtení).
  • Z telefonátů zjišťuji, že někteří by rádi, kdyby dnešní půldenní děkanské volno platilo i odpoledne. Jistě by se našli i tací, kteří by to protáhli i mnohem déle.
  • Evolucionista na Zdi nás vyzývá k polemice s komiksem. No naštěstí výzvu doprovází smajlíkem, takže mohu odpovědět stejným způsobem, a to hned dvakrát jednou a podruhé.
  • No a vůbec nejdůležitější je, že se přece jen scházejí nějaké ty koštovací vzorky, takže vaše shánění štapmrlátek, odliveček, náprstků a jiných velmi uměřených nádobek nevyjde nadarmo.

12. 3. 2002

  • Už se nám sešlo pár vzorků na košt. Není jich příliš, takže nepočítejte s nějakými orgiemi, ostatně takové ambice košt ani nemá na katedru bychom si nic takového nepustili. To není žádná chlastačka, to je skoro intelektuální a asketická záležitost, kdy se při vůni pár kapek destilátu, o němž ještě nevíme, zda je esencí, nebo  substancí, vedou disputace hodné mistrů scholastiky. No, nicméně, máte-li možnost přiběhnout se vzorkem a jste-li ochotni něco učinit pro svou slávu, neváhejte, ať to není zase příliš mnoho suché.

11. 3. 2002

  • ... no při pondělku, když je kolegium se toho tady moc nedozvíte. A kromě toho nebudu přítomen ani odpoledne, přestože bych měl mít konzultační hodiny. Přijměte omluvu, nebudou a tak to bude po celý měsíc březen.
  • V pátek jsem se byl podívat na divadelní konkurenci - Libertin v podání Městského divadla. Pokud seženete lístky, vřele doporučuji. Na své si tam mohou přijít i ti, kterým se stýská po Hovorech S. Snad neprozradím nic, co by mohlo pokazit zážitek, když vám řeknu, že ve hře je objasněno, proč v Diderotově Encyklopedii chybí heslo Ctnost.

8. 3. 2002

  • Bývávalo: MDŽ - Mezinárodní den žen. Pamětníkům netřeba připomínat, že nejvíce oslavovali muži a v posledních letech trvání tohoto svátku jsem vídal i dost opilých nezletilých dívek. Ale to možná proto, že jsem ze sídlištní aglomerace, v nichž takové a podobné jevy nebývají zřídkavé. Slavíval jsem to spíše jako jeden z jarních svátků a kupovával sněženky. Letos jsem je ještě neviděl. Ale možná chodím špatnými místy.
  • Velký religionista D. L. přišel o ledničku. A co je nám po tom? No přece to, kde skončila. Tedy vzdal se jí dobrovolně, abych z toho nedělal kovbojku, dokonce ji pomohl odnést, no a teď stojí (ta lednice samozřejmě) v Kabinetu TGM a chladí svačiny pro J. Z. a H. P., která byla hlavním iniciátorem všeho, a asi si taky ten přístroj na D. L. vymodlila nějakou obzvláště rafinovanou modlitbou. Kam si teď D. L. bude dávat pomazání?
  • Když už jsme u těch svačin (taková volná asociace), tak, chcete-li jít na košt a koštovat, už si shánějte štamprlátka, protože se bude nabízet jen do přinesených. A ne aby to byly kýble. Ani krígle. A žádný jiný fígle s dnem hluboko široko.
  • Když už jsme u toho stěhování, rodí se nám na katedře - pomalu a těžce, ale přece - seminární pracovna, schůzovna, no taková místnost pro všechno. Vybavená stoly ze zaniklé studovny ústřední knihovny (samo že ne všemi, jen čtyřmi), ještě to zdaleka není k dispozici, ale abyste věděli, že se tu neflákáme a pořád něco vymýšlíme a uskutečňujeme.

6. 3. 2002

  • Včera, před zkouškou divadla, vytáhl J. P. své tři slivovicové vzorky a jali jsme se trénovat na porotní povinnosti, které jsme na sebe uvalili v souvislosti s nadcházejícím filosofickým koštem. Hlavním problém nebylo ani tak to, jaké charakteristiky budeme hodnotit, i když i to může být nezanedbatelná otázka, ale metoda, kterou použijeme. V podstatě se nabízí tři: vylučovací (tím mám na mysli, že třeba některé vzorky již na základě jedné charakteristiky nepostoupí k dalšímu hodnocení, nikoli, že bychom se zajímali o to, jak se vylučují), nejméně náročná metoda, protože není nutné vše pít, ovšem je nejméně objektivní, bodovací - vše se musí ochutnat a obodovat, náročnější, ale spravedlivější, komparativní - budeme srovnávat každý s každým (úkol pro logiky a matematiky: kolik toho ochutnáme při deseti vzorcích?) - nejnáročnější na členy poroty, ale maximálně věrné hodnocení. :-)
  • Ad Hovory S. Naposledy jsme se o ně otřeli před pěti dny, ale plnohodnotné to opravdu nebylo. Ovšem příležitostí použít slovníku z dané oblasti bylo v posledních dnech víc než dost. No a to nás nějak odvedlo od jejich pravých významů, což je jistě škoda. Musíme počkat na příhodnější situaci, na to až se uzdraví náš archetypální hermeneutik...

5. 3. 2002

  • Přístup ke statistice by již neměl být omezen. Viz odkaz dole.
  • Jedna výzva, která by neměla uniknout vaší pozornosti, abyste si konečně udělali jasno, jakou roli hraje destilát v životě filosofa.

4. 3. 2002

  • Na statistiku návštěvnosti fakultního serveru (takový mrňavý odkaz vlevo dole na rozcestníku) se asi nikdo nedíval, neb jsem tam měl celý měsíc chybu a nikdo mne neupozornil. A je dobré tam občas kouknout. Ne snad proto, abyste viděli, jak se katedrové stránky umisťují hezky na předních pozicích (i když také :-)), ale dozvíte se tam, co je na fakultě nejnavštěvovanější a vy jste tam třeba ještě ani nebyli. Přímo z místa to můžete napravit.
  • Čtenář bloku upozorňuje: Ve středu na ČT 2 kolem 15.10 - 16.10 bude dokument o Janu Patočkovi. "Filosof, který splnil svou úlohu." Ale má to být hlavně o jeho vztahu k 
    chartě 77.
  • Stránky Transparentní intenzionální logiky vítají všechny nejen k jejich shlédnutí. Jsou průběžně aktualizovány 1) zásadními texty (připravují se statě M. Duží, rukopis o konstrukcích od M. Duží a P. Materny), 2) příspěvky v diskusním fóru. Zejména k informacím o nových textech slouží Mailling list, kam stačí vložit vaši emailovou adresu
    (anonymita bude zachovávána). I taková informace, jako výzva k vědecké spolupráci z francouzské strany, vám pak bude zaslána emailem. Proto neváhejte a nechte se
    jako abonenti mailling listu informovat o novinkách na stránkách TIL!
    http://www.institutnicod.org/  
    I těm, co se dosud nestali abonenty TIL-mailling listu, přece jen uvedu plné znění oné výzvy z Francie:
    An upcoming research group on Points of View in Paris (Institut Jean-Nicod, CNRS, Ecole Normale Supérieure) would be interested to weave links with people in the TIL community, and beyond in the logical community, in order to reach at an adequate formalization of the logic of points of view. The research group  aims at getting together people from the philosophical, linguistic, logical, cognitive, IA and engineeral comunities, in order to reflect on the abstract properties of points of view and their implementation in natural and artificial cognitive systems. People working with the TIL paradigm are especially welcome, among other things, because of the formal analysis they can provide of epistemic and cognitive transparency phenomena when points of view are embedded. Example : when 2 points of view are not equivalent (informally when one point of view allows less partial "sight" than the other one), it is interesting to define laws of partiality-inheritance. All kind of feedback and more information on this group  sbgironde@hotmail.com Všimněte si, že výzva se netýká jen "nějaké" logické sémantiky, ale i filosofie a disciplín s logikou souvisejících.. 
    -jr-

1. 3. 2002

  • Po vyčerpávajícím dni naplněném státotvornými (fakultotvornými) rozhodnutími, mne odpoledne čekala v mailboxu zpráva, že u Logára (U průmyslovky) bude společnost. Že prý začal semestr (všimli jste si?) a takové ty řeči. Tak jo. Pozvání jsem tlumočil i prof. P. M. a prof. J. Z., oba přijali, a tak jsme se tam sešli, i když částečně sukcesivně. No a proč vlastně Hovory S a proč jsou tady a nikoli na E stránkách. No protože došlo na S, ale zase ne tak, aby to mohlo být zařazeno mezi ostatní. Ale budu pokračovat. Pokud jde o S téma, na pořadu byla otázka, zda chlap může být lesba. Nebudu zde reprodukovat řešení, protože bylo vcelku rychlé a tak jednoduché, že i žurnalisté M. V. a J. M., kteří si později přisedli, a kterým byla otázka zopakována,  po kratším váhání dospěli ke správnému - podle nás - výsledku. Takže, opakuji,  neprozradím, protože když na to přišli i mediální studijníci, tak je to jistě triviální logicko-sémantické cvičení, které si můžete udělat sami. No a pak jsme řešili takové stupidity jako je např. recepce Derridy a Baudrillarda v U.S.A. a jakou roli v tom hraje Bachelard a duch evropské vzdělanosti a amerického pragmatismu. Tak jsme se do toho za(ba)brali, až jsme zjistili, že se kvapem blíží osmá večerní hodina, na kterou byl letáčky rozhozenými po stolech oznámen počátek obsluhování obsluhou nahoře bez. Přestože jsme si do té době v mezičasech dělali legraci a la kterýžetovrchní půjde do půl pasu apod., raději jsme se začali starat o placení. Stihli jsme zaplatit minutu po osmé a deset vteřin na to stála u našeho stolu obsluha nahoře šeřík a nutila nám sýrové koule a 6 Kč se slovy "no nekupte to za tu cenu". Zhlédnul jsem na koule a reagoval na nabídku "ano, dáme na Vaši radu",  a pílili jsme ven. Upřímně jsme nelitovali našeho odchodu a cítili jsme se mravně povzneseni, protože jsme se (tj. J. K. a M. P. se svou D. D., byl tam i J. V., ale notně přešlý mrazem, snad ani nevyčkal sýrových koulí, ale to si teď nejsem jistý, medijálníci zůstali) doopravdy shodli na tom, že do toho pivního halasu se škvarky a tlačenkou, s televizním fotbalem (či  v daném okamžiku zápasem sumo) se prostě (=jasně a zřetelně) šeřík jako oděv nehodí. A pokud jste čekali, navnaděni nadpisem, něco více, tak vězte, že jsem vás nachytal zcela v duchu mediální kultury, kterou mi připomněli výše zmínění journalisti - mnohoslibný titulek, který v se v závěru prozradí, jako nic moc.