SBORNÍK PRACÍ FILOZOFICKÉ FAKULTY BRNĚNSKÉ UNIVERZITY
STUDIA MINORA FACULTATIS PHILOSOPHICAE UNIVERSITATIS BRUNENSIS

B 47, 2000

Přátelské setkání u příležitosti životního jubilea významných osobností české filosofie a logiky 23. 3. 2000

Dámy a pánové,
vážím si příležitosti, že mohu zahájit přátelské setkání příznivců katedry filosofie a dnešních oslavenců. Protože těch, kteří přijeli a přišli je mnoho, upouštím od formálního výčtu jmen a vítám vás všechny "jen" prostřednictvím vedoucích jednotlivých delegací: dr. Milana Mráze, ředitele Filosofického ústavu AV ČR, vedoucího pražské delegace, která je složena ze zástupců Filosofického ústavu AV ČR a redakce Filosofického a Sociologického časopisu, prof. Jana Štěpána, proděkana Filosofické fakulty UP v Olomouci, který tvoří sám delegaci katedry filozofie FF UP, dr. Milana Valacha, vedoucího delegace katedry filosofie a občanské výchovy Pedagogické fakulty MU v Brně.
Našimi oslavenci jsou dlouholetí učitelé katedry filosofie: prof. Jiří Cetl, doc. Jiří Gabriel, doc. Karel Hlavoň, prof. Pavel Materna. Významného životního jubilea se v tomto roce dožívá také prof. Petr Horák, člen naší katedry a šéfredaktor Filosofického časopisu, který větší část svého života působil na Filosofickém ústavu AV v Praze.
Naše setkání je současně vzpomínkou na nedožité 70. narozeniny prof. Lubomíra. Nového.
Obsahově je naše setkání pojato tak, že vedle roviny pocty a oslavy individuální zahrnuje i rovinu oborovou - připomenutí zakladatelského období katedry dějin filosofie a logiky a katedry filosofie a metodologie věd na Filosofické fakultě brněnské univerzity v poválečném Československu.
Téměř všichni, kteří dnes v Brně v oboru filosofie působíme, jsme žáky našich jubilantů. Hluboce si jich vážíme a hlásíme se k jejich podílu na našich filosofických i lidských životních postojích. Smím-li to říci ještě přesněji, a jistě nejen sám za sebe, pro nás, absolventy oboru filosofie a později i blízké spolupracovníky našich jubilantů, nebylo studium a kolegiální spolupráce s nimi jen dobrou školou filosofickou, nýbrž i dobrou školou života. Byla to jedinečná škola spolupráce a přátelských mezilidských vztahů. Považujeme ji za vysokou hodnotu v dnešním axiologicky chaotickém světě a snažíme se na této katedře v podobné tradici pokračovat.
Snad budu mluvit za většinu svých kolegů z katedry filosofie, když nyní řeknu, že jména našich jubilantů se pro většinu z nás stala vyhraněnými filosofickými pojmy, symboly celoživotní filosofické orientace:

Jméno Jiří Cetl je pro mě synonymem dějin filosofie. I když se Jiří Cetl výzkumně i didakticky zabýval také jinými problémy - antropologií, estetikou, krásnou literaturou - dějiny filosofie vůbec nikdy neopustil.
Jméno Jiří Gabriel je synonymem dějin filosofie české. Také on se zabýval řadou jiných otázek: logikou, filosofií náboženství, dějinami filosofie světové. Jiří Gabriel je také rozený redaktor a editor, obětavý člověk, který pracuje pro jiné.

Jméno Karel Hlavoň je pro mě synonymem etiky a dějin etiky. Zabýval se sice dějinami německé klasické filosofie a filosofickými problémy náboženství, ale zůstal etikem. Když mu občas kamarádsky povím, že je našim největším žijícím etikem, potutelně se usmívá, asi nevěří této pokloně, a tak ho znovu ujišťuji, že to ani dnes nemyslím jako nadsázku.

Jméno Pavel Materna, to je synonymum logiky v její nejlepší možné variantě. Pavel Materna svoji zamilovanou logiku nikdy neopouštěl, a snad také proto proslul i jako autor vtipné polemiky publicistické a spolehlivý motor vyčerpávajících odborných diskusí.

Josef Šmajs




File translated from TEX by TTH, version 3.00.
On 22 Feb 2002, 20:17.