Interdisciplinární workshop Pivo je boží!

Přednáškový blok čtvrtek 29. září (přednášky v angličtině)
  • Martin Mandl (religionista, Central European Institute of Asian Studies, Vídeň) – Tipsy Regionality: Patterns of Beer and Spirits Consumption across East Asia
  • Jan Sýkora (japanista, Univerzita Karlova, Praha) – Beer’s no doubt a gift from heaven or How beer came to Japan
  • Jana Valtrová (religionistka, Masarykova univerzita, Brno) – Drinking problems in the medieval steppe: Christians and kumis in the Mongol empire
  • J.F. Marc des Jardins (religionista, Concordia University, Montreal) – Daoists drinking to immortality
  • Ute Wallenböck (sinoložka, Masarykova univerzita, Brno) – Brewing and Drinking in Tibetan Culture
  • Daniel Berounský (religionista, Univerzita Karlova, Praha) – Saliva of mad dog, eyeball of human corpse-fed wolf, menstrual blood of demoness: Beer according to its opponents in Tibet
  • Charles Ramble (antropolog, Ècole Pratique des Hautes Études, Paris) – Beer for Gods, Beer for Humans: The Ritual and Social Use of Alcohol in Bonpo Community
  • Luboš Bělka (religionista, Masarykova univerzita, Brno) – Czechoslovak Presence in Tibet 1950s and Beer
Přednáškový blok pátek 30. září (přednášky v češtině)
  • Kateřina Charvátová (historička, Univerzita Karlova, Praha) – Pivo ve středověkých pramenech cisterckých klášterů
  • Daniel Peter Janáček, O.Praem. (opat strahovský, Praha) – „Pivo – víc než nápoj“
  • Sandra Silná (farářka Církve československé husitské, Brno) – „Je Bůh abstinent a vegetarián?”
  • Jan Maláska (lékař, pivovarník, spolumajitel pivovaru Vorkloster, Předklášteří) – Příběh klášterního pivovaru Vorkloster
  • Petr Holub (historik, památkář, Národní památkový ústav, Brno) – Pivovary ve vlastnictví církevních institucí na Brněnsku
  • Milan Starec (pivovarník, pivovarský badatel, Národní muzeum pivovarnictví, Kostelec nad Černými lesy) – Střípky z terénního průzkumu církevních pivovarů v ČR
  • Libor Zajíc (historik, Masarykova univerzita, Brno) Svatí na pivních etiketách
  • Jakub Acsay (znalec piva, majitel pivních barů, Praha) Belgické klášterní pivovarnictví
  • Lukáš Provazník (znalec piva, majitel pivních barů, Brno) – Salvator: jak se pivo stalo stylem a pak zase pivem
Doprovodný program (pátek 30. září od 12:00 hod., nádvoří filozofické fakulty)
  • Postery – historie pivní láhve, klášterní pivovarnictví
  • Stánek klášterního pivovaru Vorkloster, na čepu také pivo z klášterního pivovaru Ossegg
  • Ochutnávka piva stylu Doppelbock (k přednášce Lukáše Provazníka)
  • Prezentace belgické pivní kultury (k přednášce Jakuba Acsaye)
  • Občerstvení – nealkoholické nápoje, studená kuchyně, pivní speciality

Prosíme zájemce, aby si z důvodu omezené kapacity nezávazně rezervovali místo v přednáškovém sále na emailu kulturnidejinypiva@gmail.com. Uveďte, prosím, zda máte zájem o místo na oba, či pouze jeden určitý den. Všechny aktuální informace najdete na facebookových stránkách Kulturní dějiny piva a na webu Historického ústavu FF MU.

Načítám mapu…

Sdílení události

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.