Kreativní Evropa 2014-2020

17. 2. 2019 Národní ostatní

Program Evropské unie pro organizace z kulturních a kreativních odvětví (KKO). Záměrem programu je posílit konkurenceschopnost Evropy v kultuře, filmu a ostatních kreativních odvětví a zároveň podporovat zachování kulturní a jazykové rozmanitosti. 

Program Kreativní Evropa se člení na dva hlavní okruhy – Kultura a Média, dále jsou z prostředků programu podporovány aktivity jako Evropské hlavní město kultury, Cena EU za péči o kulturní dědictví/Cena Europa Nostra nebo Cena EU za literaturu.

Program Kreativní Evropa – Kultura

  1. Projekty evropské spolupráce 
    • Posílení kapacit evropských kulturních a kreativních odvětví pro nadnárodní působení – posílení dovedností kompetencí a know-how představitelů KKO, včetně využití digitálních technologií – podpora aktivit pro nadnárodní působení a mezinárodní pracovní uplatnění na úrovni EU i mimo ni – podpora organizací a mezinárodních sítí s cílem usnadnit přístup k profesním příležitostem.
    • Podpora mezinárodního oběhu a mobility – podpora mezinárodních kulturních aktivit, jako jsou výstavy, výměny a festivaly – podpora oběhu evropské literatury – podpora spolupráce s publikem za účelem zvýšení zájmu o evropská kulturní a kreativní díla a hmotné a nehmotné kulturní dědictví a zlepšení jejich dostupnosti.
    Podporovány jsou projekty: – většího rozsahu: maximální výše grantu max. 2.000.000,- Eur (EU grant max 50%), délka projektu max. 4 roky, účast minimálně 6 organizací ze 6 zemí – projekty menšího rozsahu – maximální výše grantu max. 200.000,- Eur (EU grant max 60%), délka projektu max. 4 roky, účast minimálně 3 organizací ze 3 zemí.
  2. Výzvy do obou podoblastí by měly být vyhlášeny v červenci 2014 a uzávěrka podávání žádostí začátkem října 2014.
  3. Literární překlady – hlavním cílem je podpora kulturní a jazykové rozmanitosti v EU a v dalších zemích účastnících se programu Kreativní Evropa. Granty jsou udělovány nakladatelstvím a vydavatelstvím na částečné financování překladů evropské beletrie a jejich propagaci.
  4. Evropské sítě – mají za cíl posílit kapacitu KKO pro nadnárodní působení a přizpůsobení se změnám. Cílem je podpora propagace kulturní a jazykové rozmanitosti a posílení konkurenceschopnosti a inovací. 
  5. Výzva bude vyhlášena v červenci 2016 a uzávěrka bude v říjnu 2016.
  6. Evropské platformy 

 

Program Kreativní Evropa - Média

Tento program je zaměřen na podporu producentů, distribuci evropských filmů v kinech, vzdělávání, festivaly a propagace, nové technologie, práce s publikem, kina a na podporu koprodukčních fondů. Aktuální výzvy naleznete na webových stránkách v záložce "Financování".


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.