Rozpočtové provizorium a jeho vliv na TA ČR projekty - aktualizováno

16. 12. 2021 Veronika Mattesová TAČR

Technologická agentura České republiky (TA ČR) informuje příjemce o dopadu tzv. rozpočtového provizoria na projekty ve fázi realizace, u kterých je TA ČR poskytovatelem podpory, a které byly podpořeny v rámci veřejných soutěží a mezinárodních výzev (toto se netýká projektů z programu BETA 2). 

Jelikož zatím nedošlo ke schválení zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2022, bude od ledna pravděpodobně ČR hospodařit v režimu rozpočtového provizoria, což ovlivní i poskytnutí podpory na rok 2022. Nastalou situaci TA ČR řeší s Ministerstvem financí. 

Dle Všeobecných podmínek má TA ČR následující možnosti:

  • oznámí písemně hlavnímu příjemci, že příslušnou část podpory neposkytne ve stanovené lhůtě a je-li tak možné, uvede jinou lhůtu, kdy bude hlavnímu příjemci tato část podpory poskytnuta,
  • navrhne hlavnímu příjemci změnu Závazných parametrů řešení projektu nebo
  • smlouvu o poskytnutí podpory vypoví.

Příjemcům podpory bude oznámeno, jakou variantu TA ČR zvolil. Hlavním řešitelům a vlastníkům projektů byl zaslán dopis, který naleznete také zde

Rozpočtové provizorium nemá vliv na uznatelnost nákladů (vzniklých od 1. 1. 2022) – ty jsou určeny všeobecnými podmínkami (věcně) a zadávací dokumentaci (časové).

TA ČR doporučuje projekty ze strany příjemce předčasně neukončovat. Pokud by ukončení projektu bylo nutné, bude iniciováno ze strany TA ČR. Pokud příjemce nemůže do doby poskytnutí podpory projekt řešit, může řešení pozastavit a tuto skutečnost popsat v průběžné či závěrečné zprávě.

TA ČR se vždy snaží o co nejmenší negativní dopady na řešení projektu, proto, pokud nedojde ke krácení rozpočtu Technologické agentury, budou projekty pokračovat v původním rozsahu, pouze dojde k pozdějšímu vyplacení podpory na rok 2022, a to po schválení rozpočtu ČR na rok 2022.

 


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.