Dějiny starověku

Bakalářské studium v prezenční formě.

Program je možné studovat jednooborově nebo v kombinaci s jiným programem.

Termíny přihlášek Fakultní termíny

Co se naučíte

Bakalářské studium starověkých dějin vás zasvětí do politických, hospodářských, sociálních i kulturních dějin nejstarších předovýchodních a evropských civilizací. Poznáte kořeny soudobých politických systémů a naučíte se rozpoznat vzájemné shody i specifika oblastí, kde se zrodila evropská civilizace: budete umět vysvětlit, proč právě tady a za jakých okolností k tomu došlo.

Per aspera ad astra

Během studia projdete oblastí nejstarších civilizací na Předním východě (Mezopotámie, Syropalestina, Malá Asie, Egypt), budete pokračovat přes nejstarší civilizace Evropy, mínójskou a mykénskou, až do antického Řecka a Říma. Pouť starověkem ukončíte v neklidném období „stěhování národů“ a formování „barbarských“ království na přechodu mezi antikou a středověkem. Spolu se svými učiteli budete přemýšlet, proč antika vlastně zanikla.

Součástí studia je také nezbytná jazyková průprava: volit si můžete mezi orientální akkadštinou (jazyk staré Assýrie a Babylónie zachycený klínovým písmem), klasickou řečtinou a latinou.

Starověk budete poznávat nejen na přednáškách, ale také v rámci domácích i zahraničních exkurzí. Ze školních prostor vždy v jarních měsících vyrazíme společně do přírody v rámci studijního soustředění.

Jako studenti Ústavu klasických studií se stanete součástí přátelského kolektivu, který tvoří vyučující se svými studenty. Budete si užívat množství dostupné studijní literatury v rámci několika katederních knihoven i celé řady vědeckých databází dostupných z portálu Litterae ante portas).

Zachce-li se vám čas od času zahraničních přednášejících, stačí si vybrat z nabídky přednášek a seminářů zahraničních hostů pořádaných pravidelně přímo na domovské katedře. Anebo za nimi můžete vyjet na delší dobu v rámci programu Erasmus+ či Freemover – z bohaté nabídky zahraničních univerzit si vybere každý!

Budete-li se chtít zapojit hlouběji do života svého ústavu, můžete se stát členy Studentského spolku, který sdružuje studenty všech oborů Ústavu klasických studií. Spolek celoročně organizuje množství aktivit, které názorně ukazují, že život na ÚKS není žádná nuda: Budete psát a inscenovat divadelní hry, podílet se na Noci vědců, organizovat hry na studijním soustředění, dozvíte se užitečné rady ke studiu od starších kolegů, získáte přístup k množství studijních pomůcek.

Baví-li vás učit se nejen teoreticky, ale i prakticky, pak je tu pro vás vedle Spolku také Antická společnost, která vám umožní formou rekonstrukcí nejrůznějších dobových aktivit prožívat autentický život v antickém Řecku a Římě.

Je studium programu pro vás?

Odpovězte si na tyto otázky:

  • Baví vás přemýšlet o vývoji lidských dějin, hledat paralelysrovnávat, ze střípků pramenných informací skládat mozaiku minulosti?
  • Chcete vědět, jak číst nejstarší písemné památky Evropy a Předního východu, chcete porozumět myšlení jejich tvůrců?
  • Zajímají vás písma a jazyky, v nichž byly tyto památky sepsány? Máte dostatek trpělivosti ponořit se do jejich studia?
  • „Na našem oboru se mi líbí nejen to, že o starých kulturách, legendárních událostech a městech nečteme jen v knihách, ale každoročně se prostřednictvím exkurzí vydáváme zažít jejich skutečnou atmosféru. Obor jsem si vybrala proto, že už na gymnáziu mě fascinovaly starověké civilizace a jejich způsob života. Neměli bychom se jen bezhlavě hnát životem, ale podle mě bychom měli věnovat nějaký čas i studiu toho, proč jsme tu, jak jsme se vyvíjeli, co nás formovalo a jaké události byly zlomové.“

    Natália Kosmeľová Natália Kosmeľová
    studentka dějin starověku a etnologie

    Praxe

    V našem studijním programu není praxe vyžadována.

    Uplatnění absolventů

    Jako absolventi bakalářského studia starověkých dějin budete disponovat širokými znalostmi politických i duchovních dějin lidstva v období od konce 4. tisíciletí př. n. l. nejméně do konce 5. století n. l. Stejně tak budete vybaveni základními jazykovými kompetencemi, které vám umožní pronikat do nejstarších textů lidstva v originálu. Budete také schopni porovnávat jednotlivé starověké kultury v jejich vývojových stupních, budete umět vysvětlit starověký původ některých moderních politických a společenských institucí a odhalit příčiny mnoha soudobých problémů středomořského a blízkovýchodního světa.

    Obstojíte tak v oblasti cestovního ruchu i v prostředí kulturních institucí: budete schopni podávat kompetentní výklad při návštěvách starověkých památek in situ i v muzeích a galeriích, kde se nacházejí díla inspirovaná starověkem. Můžete se uplatnit také v médiích nebo na poli diplomacie, dále v knihovnách a archivech, ve státní a veřejné správě.

    „Starověké dějiny nám mohou připadat vzdálené. Jejich zkoumáním však můžeme daleko lépe pochopit vývoj lidské společnosti, jeho zákonitosti, a nalézt i paralely s dneškem, ze kterých bychom se mohli poučit. Jsem velice rád, že jsem se rozhodl vědomosti o této etapě lidských dějin načerpat právě na našem oboru. Vážím si především vstřícnosti vyučujících, díky které se mohu při psaní prací zaměřit na problematiku, která mě nejvíc zajímá.“

    Tomáš Antoš Tomáš Antoš
    student dějin starověku

    Podmínky přijetí

    Údaje z předchozího přijímacího řízení (přihlášky 1. 11. 2023 – 29. 2. 2024)

    Kritérium pro přijetí ke studiu představují výsledky Testu studijních předpokladů (TSP). Uchazeči mohou být přijati také na základě dalších kritérií, viz Přijetí bez přijímací zkoušky. K výsledkům Národních srovnávacích zkoušek SCIO se na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity nepřihlíží.

    E-přihlášky ke studiu podávejte od 1. 11. 2023 do 29. 2. 2024.
    Termín konání zkoušky bude uveden v elektronické pozvánce ke zkoušce, která bude vložena do e-přihlášky. Papírové pozvánky fakulta uchazečům nezasílá. Uchazeči, kteří se ve sdruženém studiu hlásí do hlavního a vedlejšího plánu, musí splnit podmínky přijetí do obou těchto plánů.

    Test studijních předpokladů (TSP)

    Aktuální informace najdete zde

    Oborová zkouška

    Pro přijetí ke studiu tohoto programu není třeba skládat oborovou zkoušku.

    Přijetí bez přijímací zkoušky

    Veškeré podklady pro prominutí přijímací zkoušky je třeba vložit v podobě autorizovaných konverzí (Co je autorizovaná konverze a kdo ji může provést? ) přímo do e-přihlášky do rubriky Žádost o prominutí přijímací zkoušky nejpozději do 29. 2. 2024.

    Prominutí přijímací zkoušky je možné na základě potvrzení o umístění na prvních třech místech v celostátním kole Olympiády historie nebo v celostátním kole Olympiády z latinského jazyka - Certamen latinum.

    Kritéria hodnocení

    Hranice percentilu TSP pro prospěch u přijímací zkoušky: 40


    Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

    Možnosti studia

    Jednooborové studium

    Studium, ve kterém má student předem jasně definovaný seznam povinných předmětů. Ty si zpravidla doplní z široké nabídky povinně volitelných a volitelných předmětů. Vybranému vědnímu oboru se pak věnuje naplno.

    Sdružené studium

    V rámci sdruženého studia má uchazeč možnost věnovat hlavní část studia (120 kreditů) jednomu studijnímu programu, který si doplní dalším – tzv. vedlejším (60 kreditů). Student se zapisuje do studijního programu, ve kterém absolvuje hlavní studium, na vysokoškolském diplomu má potom programy uvedeny oba dva. Výjimkou jsou programy směřující k profesi učitele, kde jsou oba předměty studia rovnocenné a závěrečnou práci je možné psát v rámci libovolné aprobace.

    Kombinace s programy z Filozofické fakulty

    Kombinace s programy z Ekonomicko-správní fakulty

    Kombinace s programy z Fakulty informatiky

    Kombinace s programy z Fakulty sociálních studií

    Dějiny starověku jako vedlejší program

    Kombinace s programy z Filozofické fakulty
    Kombinace s programy z Ekonomicko-správní fakulty
    Kombinace s programy z Fakulty informatiky
    Kombinace s programy z Fakulty sociálních studií

    Předměty – příklad průchodu studiem

    Jak může vypadat vaše studium:

    Jednooborové studium

    Sdružené studium

    Kombinace s programy z Filozofické fakulty

    Kombinace s programy z Ekonomicko-správní fakulty

    Kombinace s programy z Fakulty informatiky

    Kombinace s programy z Fakulty sociálních studií

    Navazující studium

    Informace o studiu

    Zajišťuje Filozofická fakulta
    Typ studia bakalářský
    Forma prezenční ano
    kombinovaná ne
    distanční ne
    Možnosti studia jednooborově ano
    jednooborově se specializací ne
    v kombinaci s jiným programem ano
    Doba studia 3 roky
    Vyučovací jazyk čeština
    Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

    Váháte?
    Máte otázku?

    Nechte si poradit v diskusním fóru Masarykovy univerzity

    Diskusní fórum MUNI

    Nebo nám pošlete e-mail

    Potřebujete zjistit něco o přijímacím řízení, TSP, termínech nebo máte jinou obecnou otázku?

    Napište nám na prihlaska@muni.cz.

    Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Dějiny starověku? Zeptejte se přímo konzultanta programu:

    Mgr. et Mgr. Markéta Melounová, Ph.D.

    Konzultant programu

    e‑mail:

    Nechcete nic důležitého promeškat?

    Napište nám svůj e-mail a my vás budeme newsletterem informovat o důležitých akcích a termínech.

    Načítám...

    Chcete se na něco zeptat? Kontaktujte nás!


    telefon: 549 49 7231
    e‑mail:

    Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.