Německý jazyk a literatura

Bakalářské studium v prezenční formě.

Program je možné studovat jednooborově nebo v kombinaci s jiným programem.

Termíny přihlášek Fakultní termíny

Co se naučíte

Studium německé filologie na Masarykově univerzitě vám umožní zvládnout jazyk prakticky i systémově, umožní vám porozumět literatuře, dějinám, kultuře i akademickému světu německé jazykové oblasti.

Předpokládaná vstupní jazyková úroveň dle Evropského referenčního rámce je B1, výstupní úroveň pak C1. Během studia si osvojíte základní postupy lingvistiky a literární vědy stejně jako přehled o reáliích, společnosti, politice i historii německy mluvících zemí.

Jako budoucí germanisté se můžete zapojit do dalších aktivit na naší katedře. Nabízí se vám Studentská organizace BAGR – Brněnská asociace germanistů, která vám pomůže rychle se zorientovat a zapojit do germanistické komunity. Další možností je například Germanistická divadelní skupina Gruppe07.

V čem je studium v Brně výjimečné? Brno má vynikající studentskou a studijní infrastrukturu, například dvě vynikající germanistické knihovny na Filozofické fakultě a v Moravské zemské knihovně.  Brno má také bohatou kulturní a literární historii v českém i německém jazyce, kde je pořád co objevovat, má Moravský zemský archiv plný neprobádaných dobových pramenů z „německo-českého“ Brna - časopisů, novin, korespondencí, pozůstalostí či cenzurních zákazů, kde si germanista může vlastnoručně sáhnout na tep historie.

Je studium programu pro vás?

Odpovězte si na následující otázky:

  • Mluvíte německy a chcete své jazykové znalosti rozvíjet?
  • Zajímá vás hledání systémových souvislostí v jazyce, literatuře a kulturních dějinách německy mluvících zemí?
  • Chcete obohatit svůj směr o vhled do německého intelektuálního světa?
  • Zajímají vás moderní informační technologie?
  • Chcete zvládnout soft skills a techniky jazykového projevu?
  • Jsou pro vás překládání a práce s texty v obou jazycích lákavou odborností?

Jsou vaše odpovědi souhlasné? Podejte si přihlášku!

Praxe

Praxe mimo univerzitní prostředí není povinnou součástí studia. V rámci výběrových předmětů jsou nabízeny různorodé možnosti osvojení a praktického uplatnění dovedností například v projektové činnosti, při exkurzích včetně jejich přípravy, ve studentském časopise Pawlatsche, spoluprací na zajištění konferencí či přednáškových cyklů.

Další uplatnění a rozvinutí praktických dovedností nabízí činnost germanistické divadelní skupiny Gruppe07 – každoročně je uváděna nově nastudovaná hra; skupina organizuje již tradiční mezinárodní festival Drehbühne Brno.

Dvakrát ročně se v širší spolupráci připravuje „Lange Nacht der kurzen Texte“ – čtení kratších německých textů, scének aj. s možností aktivních vystoupení studentů.

Přirozenou součástí studia je absolvování zahraničního pobytu ve stipendijních programech, kde mají zájemci na výběr z řady germanistických pracovišť na univerzitách v Německu a Rakousku.

Uplatnění absolventů

Úspěšní absolventi dosáhnou jazykových kompetencí v němčině na úrovni C1 a zvládnou postupy a nástroje pro základní jazykovědný a literárněvědný rozbor a práci s texty v němčině i mateřském jazyce. Uplatnění absolventů je možné ve všech pozicích a povoláních, které vyžadují mimo jiné jazykové dovednosti v němčině a znalosti literatury, kultury a reálií v povolání odpovídajícího zaměření, schopnost samostatného kritického myšlení a kultivovaného jazykového projevu v němčině i mateřském jazyce nebo německou odbornou komunikaci a práci s texty v různých profesních oblastech.

„Díky stipendijním pobytům v Regensburgu a Würzburgu se mi dostalo příležitosti konzultovat s experty, kteří mi pomohli upřesnit zaměření mého magisterského a později disertačního projektu. Mohl jsem se přímo na místě seznámit s nejnovější sekundární literaturou a účastnit se seminářů a kolokvií, při nichž jsem své závěry diskutoval jak s vyučujícími, tak i se studenty.“

Jan Trna Jan Trna
absolvent oboru Německý jazyk a literatura

Podmínky přijetí

Údaje z předchozího přijímacího řízení (přihlášky 1. 11. 2023 – 29. 2. 2024)

Kritérium pro přijetí ke studiu představují výsledky Testu studijních předpokladů (TSP). Uchazeči mohou být přijati také na základě dalších kritérií, viz Přijetí bez přijímací zkoušky. K výsledkům Národních srovnávacích zkoušek SCIO se na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity nepřihlíží.

E-přihlášky ke studiu podávejte od 1. 11. 2023 do 29. 2. 2024.
Termín konání zkoušky bude uveden v elektronické pozvánce ke zkoušce, která bude vložena do e-přihlášky. Papírové pozvánky fakulta uchazečům nezasílá. Uchazeči, kteří se ve sdruženém studiu hlásí do hlavního a vedlejšího plánu, musí splnit podmínky přijetí do obou těchto plánů.

Předpokládaná vstupní jazyková úroveň do programu Německý jazyk a literatura je B1 dle Evropského referenčního rámce.

Test studijních předpokladů (TSP)

Aktuální informace najdete zde

Oborová zkouška

Pro přijetí ke studiu tohoto programu není třeba skládat oborovou zkoušku.

Přijetí bez přijímací zkoušky

Veškeré podklady pro prominutí přijímací zkoušky je třeba vložit v podobě autorizovaných konverzí (Co je autorizovaná konverze a kdo ji může provést? ) přímo do e-přihlášky do rubriky Žádost o prominutí přijímací zkoušky nejpozději do 29. 2. 2024.

Prominutí přijímací zkoušky je možné na základě certifikátu jazykových zkoušek DSD II, Goethe-Zertifikat B2, ÖSD-Zertifikat B2, DSH, telc B2 nebo TestDaF (úroveň 3–5), případně vyšší.

Kritéria hodnocení

Hranice percentilu TSP pro prospěch u přijímací zkoušky: 35

Doporučená literatura

Doporučená literatura k přípravě na studium:

  • Bok/Pfeiferová: Čítanka německých literárních textů (úryvky textů s otázkami)
  • Dreyer/Schmitt: Lehr- und Übungsbuch der deutschen Grammatik (klasika praktické gramatiky)
  • Jin: Grammatik aktiv B1+. Training für Fortgeschrittene zur Wiederholung der Grundgrammatik (moderní praktická gramatika němčiny jako cizího jazyka)
  • Kern/Rainer/Rainer: Stichwort Literatur (Fulltext online na webu nakladatelství, klikněte na “Blick ins Produkt”) (rakouská středoškolská učebnice dějin literatury)
  • Kosatík: Menší knížka o německých spisovatelích z Čech a Moravy (základní přehled o německé literatuře z českých zemí)
  • Müller/Vollrath/Krieger: Dějiny Německa (Originál: Deutsche Geschichte in Schlaglichtern)
  • Stromšík: Od Grimmelshausena k Dürrenmattovi (předmluvy k českým vydáním hvězd německé literatury)
  • Veber: Dějiny Rakouska


Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Možnosti studia

Jednooborové studium

Studium, ve kterém má student předem jasně definovaný seznam povinných předmětů. Ty si zpravidla doplní z široké nabídky povinně volitelných a volitelných předmětů. Vybranému vědnímu oboru se pak věnuje naplno.

Sdružené studium

V rámci sdruženého studia má uchazeč možnost věnovat hlavní část studia (120 kreditů) jednomu studijnímu programu, který si doplní dalším – tzv. vedlejším (60 kreditů). Student se zapisuje do studijního programu, ve kterém absolvuje hlavní studium, na vysokoškolském diplomu má potom programy uvedeny oba dva. Výjimkou jsou programy směřující k profesi učitele, kde jsou oba předměty studia rovnocenné a závěrečnou práci je možné psát v rámci libovolné aprobace.

Předměty – příklad průchodu studiem

Jak může vypadat vaše studium:

Jednooborové studium

Sdružené studium

Navazující studium

Informace o studiu

Zajišťuje Filozofická fakulta
Typ studia bakalářský
Forma prezenční ano
kombinovaná ne
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ano
jednooborově se specializací ne
v kombinaci s jiným programem ano
Doba studia 3 roky
Vyučovací jazyk čeština
Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Váháte?
Máte otázku?

Nechte si poradit v diskusním fóru Masarykovy univerzity

Diskusní fórum MUNI

Nebo nám pošlete e-mail

Potřebujete zjistit něco o přijímacím řízení, TSP, termínech nebo máte jinou obecnou otázku?

Napište nám na prihlaska@muni.cz.

Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Německý jazyk a literatura? Zeptejte se přímo konzultanta programu:

doc. Mgr. Aleš Urválek, Ph.D.

Konzultant programu

e‑mail:

Nechcete nic důležitého promeškat?

Napište nám svůj e-mail a my vás budeme newsletterem informovat o důležitých akcích a termínech.

Načítám...

Chcete se na něco zeptat? Kontaktujte nás!


telefon: 549 49 7231
e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.