Latinská medievistika

Doktorské studium v prezenční nebo kombinované formě.

Program je možné studovat pouze jednooborově.

Podat přihlášku

Přijímací řízení do doktorských programů - akad.rok 2024/2025 (zahájení: podzim 2024)
Termín podání přihlášky do půlnoci 30. 4. 2024.

Co se naučíte

Latinská medievistika, tedy filologie latinského středověku, je stěžejní disciplínou evropské medievistiky. Jakožto obor, který zpřístupňuje primární zdroj informací pro badatele o středověku, totiž latinsky psané prameny, poskytuje východisko pro všechny obory zkoumající evropský středověk. Je proto pomocnou disciplínou především pro historii, filozofii, teologii, archeologii, dějiny výtvarného umění, hudby, vědy, v současnosti také pro historické oblasti sociálních věd (psychologie, sociologie). Především ovšem funguje jako samostatná disciplína, která zkoumá latinský jazyk a literaturu ve středověku: kromě toho, že zpřístupňuje široké spektrum latinských písemných pramenů, přináší také jejich kritickou interpretaci a zasazuje je do literárněhistorického kontextu evropské kulturní tradice. Ze samotné podstaty latinské medievistiky vyplývá, že se jedná o široce interdisciplinární obor, bez něhož nelze porozumět historii evropského středověku a vzniku fenoménu moderní Evropy.

„Instrue, quid possis, animum, ne discere cesses.“ „Vzdělávej ducha, jak můžeš, a nikdy se nepřestaň učit.“ Catonis Disticha moralia III,1“

Doktorský program Latinská medievistika lze studovat:

1. jako jednooborový program Latinská medievistika: toto studium se zaměřuje primárně na středověký materiál jazykově latinský. Detailně seznamuje posluchače s latinským písemnictvím v jeho nejširším kulturním kontextu. Cílem studia je připravit kompetentní a kvalifikované odborníky v oblasti středověké latinské literatury a jazyka;

2. se specializací na tzv. Zemské jazyky: toto studium je organizováno na literárním půdorysu latino-germano-bohemistickém a věnuje se i dalším jazykům, které se uplatnily v písemných pramenech bohemikální provenience. Cílem této specializace je tedy umožnit posluchačům komplexní jazykovědný i literární vhled do středověkého písemnictví jazykově latinského, německého a českého.

Oba studijní plány jsou nabízeny ve formě prezenčního i kombinovaného studia.

Uchazeč o studium latinské medievistiky může být absolventem magisterského studia latiny, možnost studia je otevřena i absolventům magisterského studia příbuzných oborů, zejména bohemistiky, romanistiky, historie, pomocných věd historických, filozofie, religionistiky, teologie. Uchazeči-absolventi těchto příbuzných oborů musí při přijímací zkoušce prokázat znalost latiny a antické kultury, a to minimálně v rozsahu bakalářské zkoušky z latinského jazyka a literatury.

Chcete vědět víc?

https://www.phil.muni.cz/pro-uchazece/doktorske-studium/16373-latinska-medievistika

http://classics.phil.muni.cz/

Uplatnění absolventů

Absolvent doktorského studia latinské medievistiky disponuje rozsáhlými znalostmi o evropském kulturním a literárním vývoji na základě jeho kořenů v latinském středověku. Spolehlivě ovládá latinský jazyk antického i středověkého období. Uplatní se jako editor dosud pouze rukopisně dochovaných středolatinských textů. Je připraven vyučovat latinský jazyk antiky i středověku na všech stupních škol a věnovat se výkladu příslušných literárních i diplomatických textů; tyto texty také na dobré úrovni překladatelsky tlumočit. Uplatnění nalezne zejména v humanitně orientovaných ústavech Akademie věd, archivech, knihovnách a muzeích, jež pracují se středověkými písemnými prameny povahy literární i diplomatické. Uplatní se v kulturní i mediální oblasti. Jeho výhodou je získané interdisciplinární vzdělání a informovanost o kořenech evropské literární kultury.

Podmínky přijetí

Termín podání přihlášek: 1. leden – 30. duben

Termín dodání podkladů pro přijímací řízení: do 15. května

Podklady pro přijímací řízení:

  • podepsaný životopis;
  • soupis publikační činnosti;
  • projekt disertační práce.
  • Podklady k přijímacímu řízení vložte do e-přihlášky (rubrika "Dokumenty") do 15. 5. Žádáme uchazeče a uchazečky, aby ve všech přiložených podkladech měli uvedené své celé jméno a číslo přihlášky.

    Doporučení: Doporučujeme uchazečům kontaktovat potenciálního školitele již před podáním přihlášky za účelem konzultace výzkumného zaměření a jeho možného vedení (je možný i externí školitel).

    Přijímací zkouška má formu ústní rozpravy.

    Upozornění: Doklad o absolvování magisterského studia (úředně ověřenou kopii diplomu, u vzdělání získaného v zahraničí také tzv. nostrifikaci) předloží přijatí uchazeči u zápisu do studia. U přijímacích zkoušek se doklad o absolvování magisterského studia nevyžaduje.

Kritéria hodnocení

Uchazeči mohou získat max. 100 bodů. Minimální počet bodů pro prospěch u přijímací zkoušky je 70. Kandidáti jsou hodnoceni v těchto oblastech:

  • projekt disertační práce (max. 40 bodů);
  • odborná připravenost (max. 40 bodů);
  • motivace (max. 20 bodů).

Termíny

1. 1. – 30. 4. 2024

Termín pro podání přihlášek

Podat přihlášku

Možnosti studia

Jednooborové studium

Podat přihlášku

Jednooborové studium se specializací

V rámci jednooborového studia se specializací má student možnost prohloubit si vědomosti v konkrétním zaměření daného studijního programu, specializaci si vybírá jednu. Název specializace pak bude uveden i na vysokoškolském diplomu.

Podat přihlášku

Informace o studiu

Zajišťuje Filozofická fakulta
Typ studia doktorský
Forma prezenční ano
kombinovaná ano
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ano
jednooborově se specializací ano
v kombinaci s jiným programem ne
Doba studia 4 roky
Vyučovací jazyk čeština
Oborová rada a oborové komise

Váháte? Máte otázku? Pošlete nám e-mail na

Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Latinská medievistika? Zeptejte se přímo konzultanta programu:

doc. Mgr. Petra Mutlová, M.A., Ph.D.

Konzultant programu

e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.