Dějiny starověku

Navazující magisterské studium v prezenční formě.

Program je možné studovat jednooborově nebo v kombinaci s jiným programem.

Podat přihlášku

Přijímací řízení do navazujících magisterských programů - akad.rok 2024/2025 (zahájení: podzim 2024)
Termín podání přihlášky do půlnoci 30. 4. 2024.

Co se naučíte

Program vám nabídne prohloubení znalosti historie starověkého světa. Civilizační vývoj Předního východu, Egypta, Egeidy, Řecka a Říma v době starověku porovnáte s vývojem starověkých civilizací v Indii a Číně. Seznámíte se s klíčovým obdobím neolitu a chalkolitu na Předním východě. Teoreticky v rámci přednášek i prakticky v rámci volitelných workshopů poznáte všední život antických společností.

V navazujícím studiu se více zaměřujeme na přípravu k samostatné vědecké činnosti. Osvojíte si základní metody výzkumu starověkých dějin a naučíte se základy práce s nevydanými prameny epigrafickými, numismatickými, papyrologickými i rukopisnými.

Porozumění politickým, hospodářským a sociálním dějinám starověkých civilizací si prohloubíte v seminářích zaměřených na četbu pramenů z jednotlivých etap vývoje starověkého světa. Prameny budete číst pokud možno v originálu a naučíte se je různými způsoby interpretovat. Abyste to zvládli, budete muset projít alespoň dvěma semestry jednoho starověkého jazyka, který si zvolíte. Na výběr budete mít mezi akkadštinou, latinou a starou řečtinou.

Ještě lepší vhled do období starověku vám poskytnou přednášky a semináře pravidelně přijíždějících zahraničních odborníků nebo domácí a zahraniční odborné exkurze. Stejně jako v bakalářském stupni i zde můžete získat zkušenosti také studijním pobytem v zahraničí.

Budete mít k dispozici knihovnu zásobenou tou nejnovější literaturou a celou řadu elektronických databází. Kromě studia se můžete zapojit i do bohatého komunitního života na Ústavu klasických studií, například v rámci Studentského spolku nebo Antické společnosti. Můžete se podílet na nejrůznějších tematických akcích od inscenací antického dramatu po rekonstrukce starověkých sportovních a vojenských aktivit.

Je studium programu pro vás?

  • Baví vás přemýšlet o vývoji lidských dějin, hledat paralely a srovnávat?
  • Chcete vědět, jak číst nejstarší písemné památky Evropy a Předního východu? Přáli byste si porozumět myšlení jejich tvůrců?
  • Zajímají vás písma a jazyky, v nichž byly tyto památky sepsány? Máte dostatek trpělivosti ponořit se do jejich studia?
  • Chcete analyzovat významné historické události, nalézat jejich příčiny a hledat poučení z historie pro dnešek?

„Poznej křižovatky, vrcholy, omyly a pády čtyř tisíc let lidských dějin.“

„Starověké dějiny nám mohou připadat vzdálené. Jejich zkoumáním však můžeme daleko lépe pochopit vývoj lidské společnosti, jeho zákonitosti, a nalézt i paralely s dneškem, ze kterých bychom se mohli poučit. Jsem velice rád, že jsem se rozhodl vědomosti o této etapě lidských dějin načerpat právě na našem oboru. Vážím si především vstřícnosti vyučujících, díky které se mohu při psaní prací zaměřit na problematiku, která mě nejvíc zajímá.“

Tomáš Antoš Tomáš Antoš
student dějin starověku

Praxe

V tomto programu nevyžadujeme praxi.

Chcete vědět víc?

http://classics.phil.muni.cz/

Uplatnění absolventů

Jako absolventi budete velmi dobře obeznámeni s kořeny moderních politických institucí stejně jako s příčinami některých současných problémů a konfliktů v Evropě a na Předním východě. Budete mít podrobné znalosti starověkého vývoje lidských dějin a vybraných starověkých jazyků. Díky tomu se budete moci uplatnit na poli diplomacie, cestovního ruchu, vzdělávání nebo kultury. Můžete působit v rozhlase nebo televizi (tvorba naučných pořadů), jako konzultanti filmových a jiných uměleckých děl se starověkou tematikou. Dále také v redakcích knižních vydavatelství (vydávání odborných a populárně vědných publikací), jako konzultanti překladatelů nebo jako překladatelé a komentátoři starověkých literárních děl.

Podmínky přijetí

Termín pro podání přihlášky: 1. leden – 30. duben

Komu je program určen: Program je určen absolventům bakalářského studia – bez omezení.

Předmět přijímací zkoušky: Vyhotovení práce na předem určená témata.

Každý uchazeč vypracuje práci na všechna stanovená témata.

Prominutí přijímací zkoušky: Přijímací zkouška může být prominuta uchazečům, kteří složili s výborným (A) či velmi dobrým (B) prospěchem bakalářskou zkoušku z oboru / programu Dějiny starověku na FF MU.

O prominutí přijímací zkoušky do navazujícího magisterského studia je potřeba požádat prostřednictvím e-přihlášky. Podklady pro prominutí přijímací zkoušky je třeba vložit nejpozději v den konání příslušné přijímací zkoušky do e-přihlášky do rubriky „Žádost o prominutí přijímací zkoušky“. Uchazeči, kteří konají Státní závěrečnou zkoušku (SZZ) na FF MU ve stejný den jako se koná příslušná přijímací zkouška, mohou pro účely posouzení žádosti vložit do e-přihlášky čestné prohlášení o termínu vykonání SZZ a o jeho výsledku.

Web Ústavu klasických studií.

Obecné informace k průběhu přijímacího řízení do navazujících magisterských programů na FF MU naleznete zde. Dokumenty k aktuálnímu přijímacímu řízení jsou vedeny v Materiálech pro uchazeče.

Kritéria hodnocení

Hranice úspěšnosti u přijímací zkoušky: 40 bodů (maximální počet bodů 60).


Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Termíny

1. 1. – 30. 4. 2024

Termín pro podání přihlášek

Podat přihlášku

Možnosti studia

Jednooborové studium

Studium, ve kterém má student předem jasně definovaný seznam povinných předmětů. Ty si zpravidla doplní z široké nabídky povinně volitelných a volitelných předmětů. Vybranému vědnímu oboru se pak věnuje naplno.

Podat přihlášku

Sdružené studium

V rámci sdruženého studia má uchazeč na magisterském stupni možnost věnovat hlavní část studia (80 kreditů) jednomu studijnímu programu, který si doplní dalším – tzv. vedlejším (40 kreditů). Student se zapisuje do studijního programu, ve kterém absolvuje hlavní studium, na vysokoškolském diplomu má potom programy uvedeny oba dva.

Podat přihlášku

Předměty – příklad průchodu studiem

Jak může vypadat vaše studium:

Jednooborové studium

Sdružené studium

Navazující studium

Informace o studiu

Zajišťuje Filozofická fakulta
Typ studia magisterský navazující na bakalářský
Forma prezenční ano
kombinovaná ne
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ano
jednooborově se specializací ne
v kombinaci s jiným programem ano
Doba studia 2 roky
Vyučovací jazyk čeština
Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Váháte?
Máte otázku?

Nechte si poradit v diskusním fóru Masarykovy univerzity

Diskusní fórum MUNI

Nebo nám pošlete e-mail

Potřebujete zjistit něco o přijímacím řízení, TSP, termínech nebo máte jinou obecnou otázku?

Napište nám na prihlaska@muni.cz.

Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Dějiny starověku? Zeptejte se přímo konzultanta programu:

Mgr. et Mgr. Markéta Melounová, Ph.D.

Konzultant programu

e‑mail:

doc. Mgr. Michal Habaj, PhD.

Konzultant programu

e‑mail:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.