Vztah mýtů o vzdělávání nadaných k preferenci vzdělávacího opatření v pohledu učitelů

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

JUHOVÁ Dana PORTEŠOVÁ Šárka

Rok publikování 2014
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Svět nadání
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www http://talentovani.cz/documents/10157/124264/Vztah_mytu_o_vzdelavani_nadanych_k_+preferenci.pdf/bc0a406f-5a0f-4181-b2e7-79ba84db667e
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova myths; gifted; teachers; education
Popis Cílem výzkumu bylo zjistit, jaký vliv mají mýty o nadaných žácích na postoj učitelů ke způsobu vzdělávání těchto žáků. Souboru 434 učitelů (366 žen) byly administrovány vybrané položky dotazníku Průzkum postojů a vnímání nadání (Bain, Choate & Bliss, 2006), které mapují nejfrekventovanější mýty týkající se podstaty nadání, sociálních a emocionálních charakteristik nadaných a jejich vzdělávání. Výsledky naznačují souvislost mezi percepcí nadaných v kontextu dichotomie adaptace/maladaptace a preferencí vzdělávání formou integrace/segregace a nevyhraněné ho/pozitivního postoje k akceleraci. Zjišťování postojů učitelů ke vzdělávání nadaných by podle autorek studie mělo předcházet jejich aktivnímu zapojení do vzdělávání této populace žáků.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.