Principal and antiprincipal solutions at infinity of linear Hamiltonian systems

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Hlavní a antihlavní řešení v nekonečnu pro lineární hamiltonovské systémy
Autoři

ŠEPITKA Peter ŠIMON HILSCHER Roman

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Differential Equations
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.jde.2015.06.027
Obor Obecná matematika
Klíčová slova Linear Hamiltonian system; Antiprincipal solution at infinity; Principal solution at infinity; Minimal principal solution; Controllability; Normality; Conjoined basis; Order of abnormality; Genus of conjoined bases; Moore-Penrose pseudoinverse
Popis Autoři nedávno představili koncept hlavního řešení pro abnormální lineární hamiltonovské systémy. V tomto článku jsme na tuto teorii navázali a vytvořili jsme teorii antihlavních řešení v nekonečnu. Dokázali limitní charakterizaci hlavních řešení, tj. ukázali jsme, že hlavní řešení jsou ta nejmenší řešení v nekonečnu v porovnání s antihlavními řešeními. Toto tvrzení zobecňuje klasický výsledek W. T. Reida, P. Hartmana a W. A. Coppela pro kontrolovatelné lineární hamiltonovské systémy. Navíc jsme odvodili klasifikaci antihlavních řešení v nekonečnu podle jejich hodnosti a dokázali, že antihlavní řešení existují pro libovolnou hodnost v předem zadaném intervalu mezi minimální a maximální hodností. Tuto novou teorii jsme také ilustrovali na několika příkladech.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.