Příčiny zrušení České obce sokolské 8. října 1941

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sportovních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KOUŘIL Jiří

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Studia Sportiva
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Obor Dějiny
Klíčová slova ČOS/Sokol; Tyrš; cancel; resistenc; masons; Jewishness; Kuratorium for the education of youth in Bohemia and Moravia
Popis Naše studie se zabývá druhým (prvním radikálním) zrušením Sokola. Zaměřujeme se zde na hlavní důvody zrušení této naší pokrokové organizace z pohledu nacistických okupačních a kolaborantských sil. V příspěvku představujeme čtyři hlavní příčiny jeho zrušení, z nichž je podle nás tím zásadním první a poslední předkládaný bod. Tedy odboj a potřeba vzniku nové organizace, která by v duchu vzniklého systému usměrňovala a převychovala naše občany (především mládež). Ostatní důvody měly do značné míry co dočinění s propagandou a vlastním ospravedlním zrušení organizace Sokol. Ten, kdo má politický monopol, lehce najde či zfalšuje důkazy tak, aby byl jejich výsledek takový, jaký vládnoucí elita potřebuje. Zásadním a rozhodujícím se tedy stalo Sokolu přiřknout to, co vládnoucí systém kritizoval a proti čemu nejvnitřněji bojoval. Náš příspěvek je historickou studií, která vznikla především studiem, analýzou a komparací relevantní odborné literatury a logickými závěry, které nám po zamyšlení nad daným problémem vyplynuly.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.