Čeština v pohybu. Kapitoly ke zkoumání jejího stavu a proměn

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MINÁŘOVÁ Eva TUŠKOVÁ Jana Marie KLÍMOVÁ Květoslava KOLÁŘOVÁ Ivana LOLLOK Marek MARTINEC Ivo SVOBODOVÁ Hana ŠRÁMEK Rudolf ŽIŽKOVÁ Hana JANOUŠOVÁ Iva

Rok publikování 2015
Druh Odborná kniha
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Popis Monografie Čeština v pohybu prezentuje výsledky vědecké práce založené na výzkumu dynamických jevů současné češtiny. V propriální sféře jazyka sleduje užívání toponym a chrématonym, přechylování cizích ženských příjmení, ve slovotvorbě např. odraz univerbizace v názvech dopravních prostředků. Tvaroslovnou problematiku řeší kapitoly: o variantních tvarech přejatých slov a o sekundárních předložkách. Ve stylové oblasti se výzkum soustředil na funkci expresivity v publicistice a na vývoj ve slovní zásobě současné žurnalistiky a na podobu dialogu v současné beletrii. Sféru každodenní komunikace reprezentuje detailní analýza jazykového materiálu běžné mluvy z okolí Broumova. Sledování dynamiky současné češtiny tematicky sjednocuje všechny kapitoly v monografii.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.