The Fiscal Placebo

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Ekonomicko-správní fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Fiskální placebo
Autoři

LIPOVSKÁ Hana

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj ACTA VŠFS
Fakulta / Pracoviště MU

Ekonomicko-správní fakulta

Citace
Obor Ekonomie
Klíčová slova Czech economic policy; fiscal discretion; fiscal placebo; Great Recession; implementation lag; signalizing function
Popis Diskreční fiskální politika je spjata s dlouhými časovými zpožděními, která podle řady autorů znemožňují její efektivní používání během ekonomických krizí. Implementační zpoždění, tedy zpoždění mezi dnem, kdy se tvůrci hospodářských politik rozhodli o konkrétní podobě reakce na reálnou ekonomickou situaci, a dnem, kdy příslušný zákon nabyl účinnosti, však mají také funkci signalizační. V předkládaném příspěvku analyzujeme implementační zpoždění diskreční fiskální politiky v České republice během ekonomických krizí. Nejprve uvádíme argumenty, podle kterých jsou časová zpoždění procyklická, a tedy znemožňují provádění diskreční fiskální politiky. Opodstatněnost těchto argumentů ověříme pro českou ekonomiku. Dále se zabýváme důvody, podle kterých může být implementační zpoždění neutrální vzhledem k ekonomickému cyklu. Ve třetí části zavádíme vlastní koncept fiskálního placeba, podle kterého implementační zpoždění může mít záporný, neutrální či dokonce kladný dopad na reálnou ekonomiku. Ukázali jsme, že protikrizové zákony nabyly (s jedinou výjimkou) účinnosti vždy až po skončení recese, na kterou měly reagovat, přičemž jejich finanční objem byl vždy relativně nízký.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.