Evropská secese: ekonomická integrace na cestě k politické desintegraci?

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Ekonomicko-správní fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

LIPOVSKÁ Hana

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Současná Evropa
Fakulta / Pracoviště MU

Ekonomicko-správní fakulta

Citace
Obor Ekonomie
Klíčová slova Autonomous movements; economic integration; political economy of conflict; self-determination right; secession; separatism
Popis Evropské vlády čelí od počátku 90. let dvěma protichůdným tlakům. Instituce Evropské unie přicházejí s požadavkem stále těsnější ekonomické integrace. Jednotlivé regiony naopak volají po stále větší politické desintegraci. Rok 2014 přinesl čtyři zásadní referenda o nezávislosti regionů na Ukrajině, v Itálii, Skotsku a Španělsku. Tato vlna secesních hnutí i obava z šíření secesní nákazy ve státech s latentními autonomními tendencemi obrátila pozornost akademických ekonomů od studia integrace k výzkumu desintegrace. V této konzultaci se proto věnujeme přehledu literatury zabývající se politicko-ekonomickými aspekty secesních tendencí v evropské integraci. O secesi usilují zejména nejvyspělejší regiony národních států. V prostředí ekonomických bariér proto právo na secesi není Pareto-optimální. Ekonomická integrace však malým státům poskytuje výhody velkého vnitřního trhu a zároveň snižuje náklady secese pro mateřské země. Ucelený přehled slouží jako podklad pro navazující aplikace politické ekonomie konfliktu na soudobé secesní tlaky.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.