Základní antropologická analýza kosterních pozůstatků z mladohradištního pohřebiště v Dětkovicích - Za zahradama (okr. Prostějov)

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

JUNGEROVÁ Jana KRÁLÍK Miroslav FOJTÍK Pavel URBANOVÁ Petra

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Pravěk NŘ
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www stránka autora s elektronickou verzí publikace
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Klíčová slova human skeletal remains; sex determination; age-at-death estimation; Dětkovice; Moravia; Late Hillfort Period; 11th century A.D.; Early Middle Ages
Popis Archeologický výzkum v Dětkovicích v poloze Za zahradama probíhal v letech 2000, 2009, 2010 a 2013. Během těchto výzkumných sezón bylo objeveno 134 hrobových jam, v nichž se nacházely kosterní pozůstatky 131 jedinců. Základní antropologické zhodnocení určilo kosterní soubor 68 nedospělých a 63 dospělých. Mezi dospělými jedinci bylo 31 mužů, 31 žen a 1 skelet bez bližšího určení pohlaví. Děti nejčastěji umíraly ve věkové kategorii infans Ib (0,5-6 let), především mezi prvním a třetím rokem života, ženy v období mladší dospělosti (adultus II) a muži ve starším dospělém věku (senilis). Na předkládané základní výsledky budou navazovat další antropologické analýzy, včetně genetických analýz.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.