The Theme of Religion in School Environment, Discussion with Teachers and Students

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Téma náboženství ve školním prostředí - diskuse s učiteli a studenty
Autoři

GULOVÁ Lenka TRAPL František

Rok publikování 2018
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Czech-polisch historical and pedagogical journal
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
www https://www.ped.muni.cz/whis/journal-10-2-2018.pdf
Doi http://dx.doi.org/10.5817/cphpj-2018-011
Klíčová slova School; culture of recognition; spirituality; teacher; disciple; religion; education; individual questions; values research; qualitative analysis; open coding
Popis Tento článek se zabývá tématem školy a náboženství, otevírá diskusi o přítomnosti spirituality ve školním prostředí a přináší analýzu výzkumného šetření. Výzkum byl zaměřen na oblast hodnot, kultury a náboženství ve školním prostředí a byl veden prostřednictvím strategie kvalitativního výzkumu. Respondenti se sestávali z řad učitelů a studentů, kteří se seznámili s tématem hodnot a spirituality ve školním prostředí. Skupina respondentů byla cíleně vybrána a metodou kvalitativního výzkumu byla stanovena zakotvená teorie. Sběr dat probíhal prostřednictvím čtyř ohniskových skupin, tato data byla přepisována a analyzována otevřeným kódováním. Na začátku analýzy bylo nutné stanovit jednotlivé pojmy, které vyplynuly z diskuse. Byla také provedena úvaha o těchto pojmech, o tom, jak jsou zobrazováni a co "je za nimi". Cílem výzkumu bylo získání názorů učitelů a studentů o situaci ve školním prostředí v souvislosti s tématem hodnot a spirituality jakožto součásti kultury uznání ve školním prostředí. Respektování přítomnosti náboženského aspektu ve školní kultuře podporuje škola, která je otevřená pluralitě a uznání člověka. Je to škola, která respektuje jednotlivce a poskytuje mu základní důstojnost bez ohledu na jeho nebo její úspěchy. Hledá nové formy angažovanosti týkající se různých kulturních a náboženských tradic. Slouží jako prostor pro ideály a je připravena vystoupit z vlastního stínu. Tento průzkum zahájil řadu otázek, které by se měl každý učitel položit bez ohledu na své přesvědčení, víru nebo postoj.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.