Fostering autonomy in learners with special needs : a specialized e-learning course

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod pracoviště Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Podpora autonomie u studentů se specifickými potřebam i: specializovaný e-learningový kurz
Autoři

TÓTHOVÁ Lenka SEDLÁČKOVÁ Jitka

Rok publikování 2021
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Language Learning in Higher Education; Journal of the European Confederation of Language Centres in Higher Education (CercleS)
Fakulta / Pracoviště MU

Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky

Citace
www https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/cercles-2021-2022/html
Doi http://dx.doi.org/10.1515/cercles-2021-2022
Klíčová slova classroom dynamics; deaf; foreign language learning; internationalisation; self-regulating learner
Přiložené soubory
Popis Mezinárodní zapojení se stává prioritou a je považováno za prostředek ke zlepšení kvality vzdělávání studentů a jejich budoucího společenského a profesionálního úspěchu. Může ale představovat náročnou výzvu pro některé studenty vyššího vzdělávání. Jednou z ohrožených skupin jsou studenti se specifickými vzdělávacími nároky a především Neslyšící, neslyšící a sluchově postižení studenti. Tito studenti mají omezené možnosti interakce v mluveném/psaném cizím jazyce a také v nabídce vzdělávání v těchto jazycích. To má následně nepříznivý vliv na jejich možnosti zapojit se do studia v zahraničí. Na základě zkušeností s nově vytvořeným e-learningovým kurzem “Online English for International Mobilities”, předkládaná studie řeší téma potřeby rozvíjet efektivní strategie učení se cizímu jazyku u Neslyšících, neslyšících a sluchově postižených studentů v souvislosti s procesem akademické internacionalizace. Hlavní argument zdůrazňuje potřebu rozvíjet sebe-regulaci, snižovat závislost na učitelích a na přímém učení, a také podporovat studenty v převzetí zodpovědnosti za svoje učení. Dále studie předkládá srovnání dvou pilotních běhů kurzu z perspektivy dynamiky (online) třídy a spolupráce. Zatímco kurz je sestaven tak, aby podporoval autonomii a využívá benefitů e-learningového formátu, velký důraz je kladen také na skupinovou dynamiku a spolupráci v rámci diskusních fór a online chatu. Kurz také využívá výhody individualizované, personalizované zpětné vazby učitele u některých úkolů.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.