Martianus Capella als subversiver Parodist der Fähigkeiten menschlicher Erkenntnis? Frage der Zugehörigkeit von De nuptiis Philologiae et Mercurii zur Gattung der menippeischen Satire.

Logo poskytovatele
Název česky Martianus Capella jako subversivní parodie lidského poznání? Otázka žánrové příslušnosti textu De nuptiis Philologiae et Mercurii k menippské satiře.
Autoři

PETROVIĆOVÁ Katarina

Rok publikování 2009
Druh Vyžádané přednášky
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis V příspěvku autorka prověřuje Relihanovu charakteristiku Martianova díla De nuptiis Filologiae et Mercurii jako typické menippské satiry, která útočí na schopnosti lidského poznání, parodizuje encyklopedie a poukazuje na skutečnou mystickou pravdu, která leží za hranicemi lidského poznání. Pomocí rozboru použití veršů i typických situací v ději, které sice obsahují satirické prvky, jejichž celkový smysl je však vážný, poučný, vylučuje Martianův text ze skupiny menippských satir. Ačkoli je inspirace menippskou satirou nepochybná, důvod jejího zapojení je didaktický, a proto nemůže být příslušnost k tomuto žánru přes přítomnost jeho charakteristických znaků odvozována.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.