Doporučení CIT FF: Jak snížit riziko, že korektní pošta skončí ve spamu

8. 12. 2022

Bez popisku

Každému z nás se občas stane, že Outlook nesprávně vyhodnotí e-mailovou zprávu a zařadí ji do nevyžádané pošty, přestože nevyžádaná není.

Zlepšit kvalitu filtrování pošty lze v několika krocích. Prvním je vypnout v Outlooku tzv. lokální spamový filtr – o filtrování pošty se pak starají pouze poštovní servery, jejichž nastavení se průběžně aktualizuje, a tak vyhodnocují e-maily přesněji než lokální filtr.
Na kancelářských počítačích a noteboocích v centrální správě (přihlašujete se pomocí UČO a sekundárního hesla) jsme lokální spamový filtr vypnuli plošně. Pokud Outlook používáte i na jiném než centrálně spravovaném počítači nebo notebooku, je nutné vypnout lokální filtr ručně na každém takovém počítači – viz návod na nastavení/deaktivaci lokálního filtru na webu IT MUNI.

Zároveň vám doporučujeme pracovní počítače a notebooky v majetku FF nechat převést do centrální správy – nastavení podobného typu se tím značně zjednoduší pro vás i pro nás, nebudete se muset starat o aktualizaci operačního systému a centrálně udržovaných programů, můžete pohodlně pracovat s týmiž nástroji ve stejné konfiguraci na více zařízeních současně atd. Na převodu do domény se domluvte se svým technikem, nebo přímo zadejte požadavek.

Druhým důležitým krokem pro přesnější filtrování pošty je průběžné ruční označování nesprávně rozpoznaných nevyžádaných zpráv jako korektních. To lze provést podle návodu Jak nahlásit korektní zprávu v Outlooku. Stejně důležité je označovat také spamy nebo podvodné e-maily, které vám naopak dorazí do doručené pošty, přestože měly skončit ve spamu – tam zase ručně označte zprávu podle návodů Jak nahlásit nerozpoznaný spamJak nahlásit nerozpoznanou phishingovou zprávu.
Správci pošty v O365 hlášení uživatelů průběžně sledují, a při větší vlně spamu/škodlivých e-mailů pak mohou na základě většího počtu takto zaslaných hlášení přijmout dodatečná opatření, např. odebrat škodlivé zprávy ze schránek i po doručení.

 

 


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.