Filozofická fakulta zahájí cyklus cestovatelských přednášek, zapojit se mohou i studenti

Vydat se po stopách posledních horských goril žijících v trojúhelníku mezi Rwandou, Kongem a Ugandou, plavit se po řece Nilu nebo zajít za šamanem na očistný rituál mohou zájemci, kteří zavítají do Čítárny filozofické fakulty. Spolu s cestovatelkou Veronikou Kapcovou zde 15. února a 8. března prozkoumají Afriku i Jižní Ameriku.

2. 2. 2023 Markéta Stulírová

Na úvodní přednášce ve středu 15. února pohovoří cestovatelka Kapcová o tom nejzajímavějším, co prožila v africké Ugandě. „Ugandě se přezdívá perla Afriky. Mé reportážní fotografie a úsměvné příběhy diváky přenesou na safari v ugandských národních parcích, kde uvidíme divoká zvířata, poplujeme po Nilu a navštívíme úspěšný projekt slovenské lékařky, která v Ugandě založila kliniku pro lidi s HIV. Chybět nebude soutěž o ugandskou kávu,“ láká na první akci.

Další setkání přiblíží jihoamerický Ekvádor a souostroví Galapágy. „Zajdeme za šamanem do džungle na rituál s léčivou liánou ayahuasca. Promluvím i o tom, jak je to v Ekvádoru s bezpečností, nebezpečností a jak ekvádorská láska prochází žaludkem. Ekvádor je vzácný kout světa, krajina v tváři srdce na rovníku,“ dodává Kapcová.

Veronika Kapcová cestuje od roku 2006, kdy se vydala na svou první zaoceánskou cestu do Peru a Bolívie. „To jsem ještě netušila, že jednou budu žít v Ekvádoru, tancovat salsu, bachatu, merengue, provázet turisty po Jižní Americe a že na Kubě začnu mluvit španělsky,“ dodává. Dosud navštívila přes osmdesát zemí světa a své vzpomínky i zážitky z cest shrnula ve dvou knihách Úsměvné pocitopisy. Aktuálně připravuje svůj třetí cestopis.

Na náplni programu se mohou podílet všichni studenti a pedagogové, kteří se s ostatními rádi podělí o svá dobrodružství. Hlásit se lze na e-mailové adrese propagace@phil.muni.cz, a to s konkrétním návrhem obsahu přednášky. „Cestování a bádání mají několik společných rysů. Jedním z nich je zvídavost. Touha objevovat dosud neznámé je výchozím bodem obou těchto aktivit. Proto cestovatelské přednášky na naši fakultu zcela přirozeně patří,“ říká proděkanka pro přijímací řízení a komunikaci s veřejností FF MU Zdeňka Jastrzembská.

Přednášky hostí Čítárna/kavárna kaFFe v ulici Arna Nováka 1, vstup je volný.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.