Čeká nás tzv. reading week. Jak ho využít?

V týdnu od 17. dubna 2023 nebude probíhat tradiční výuka, místo toho nás na fakultě poprvé čeká tzv. čtecí týden neboli reading week. V zahraničí běžná součást semestru otevře příležitost, aby se studující i vyučující mohli věnovat aktivitám, které prohloubí jejich profesní kompetence, ale do běžného rozvrhu se vejdou jen obtížně.

14. 3. 2023

Studující mohou přečíst celý román, aby o něm mohli další týden relevantně diskutovat. Při čtení si mohou vyzkoušet třeba metodu podvojného deníku. Mohou se spolužáky soustředěně pracovat na celodenním projektu, jemuž by se nestihli věnovat v limitované nice v rozvrhu. Mohou přečíst umělecké texty či odborné překlady svých spolužáků a připravit pro ně formativní zpětnou vazbu, s níž se bude pracovat v další výuce. Mohou se v knihovnách a archívech ponořit do intenzivního studia pramenů, srovnávat různé historické zdroje, hledat odpovědi na dosud nezodpovězené otázky či objevovat benefity v minulosti běžnějšího společného čtení. A konečně mohou navštívit mimořádné přednášky například v rámci Týdne učitelství.

Čtecí týden je ovšem příležitostí také pro vyučující, kteří se taktéž mohou ponořit do čtení, navštívit některý z připravovaných vzdělávacích seminářů nebo se sejít s kolegy a věnovat celý den koncepční práci. Mohou uspořádat mimořádný workshop, připravit menší konference, zorganizovat (mezi)oborové setkání. Mohou se věnovat zkrátka všemu tomu, co se do rytmu pravidelné výuky nevejde nebo na co se v průběhu semestr jen stěží hledá prostor a čas.

Některá pracoviště fakulty již v minulosti pro studenty svých studijních programů období čtecího týdne do harmonogramu výuky vkládala, jiná pracoviště si tento formát vyzkouší nyní poprvé. Fakulta zavedením čtecího týdne ve společném termínu usiluje zejména o to, aby všichni aktéři mohli své aktivity lépe plánovat a využít akce připravené napříč fakultou co nejvíce.

Čtecí týden se napříště stane pevnou součástí semestru. V podzimním semestru 2023 se bude konat v termínu 13.–17. listopadu a bude spojen s Týdnem humanitních věd.

Za vedení FF MU Zuzana Šalamounová, Josef Šaur a Zdeňka Jastrzembská


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.