Rezension zu: Carola Jäggi / Andrea Rumo / Sabine Sommerer (Hgg.), Platz da! Genese und Materialität des öffentlichen Platzes in der mittelalterlichen Stadt, Schweizer Beiträge zur Kulturgeschichte und Archäologie des Mittealters 49, Schweizerischer Burgenverein, Basel 2021.

Title in English Review of: Carola Jäggi / Andrea Rumo / Sabine Sommerer (eds.), Platz da! Genese und Materialität des öffentlichen Platzes in der mittelalterlichen Stadt, Schweizer Beiträge zur Kulturgeschichte und Archäologie des Mittelalters 49, Schweizerischer Burgen
Authors

SPEICH Heinrich

Year of publication 2023
MU Faculty or unit

Faculty of Arts

Citation
Attached files
Description Carola Jäggi / Andrea Rumo / Sabine Sommerer (eds.), Platz da! Genese und Materialität des öffentlichen Platzes in der mittelalterlichen Stadt, Schweizer Beiträge zur Kulturgeschichte und Archäologie des Mittealters 49, Schweizerischer Burgenverein, Basel 2021, 243 stran, 158 barevných ilustrací. Náměstí patří do každého města. Toto banální tvrzení je v tomto svazku zpochybňováno a nahlíženo z různých úhlů pohledu. V centru pozornosti svazku jsou otázky, proč je náměstí náměstím, jeho původ, stavební řešení a funkce v podnikání, politice a společnosti. Na různých příkladech ze Švýcarska a dalších německy mluvících regionů (doplněných o dva příklady z východní a střední Evropy) osvětlují tyto komplexy témat etablovaní urbanističtí archeologové. V souhrnu tak vzniká diferencovaný obraz typologicky rozlišitelných městských otevřených prostor, které byly z nejrůznějších důvodů plánovány, vytvářeny, rozšiřovány, přemisťovány, začleňovány do městského prostoru nebo dokonce (znovu)zastavovány. Případové studie vycházejí především z nedávných vykopávek, které doplňují známé písemné prameny a umožňují nové interpretace.

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.