Anthropological Analysis of Skeletal Remains Found in Ossuary in Budišov nad Budišovkou

Warning

This publication doesn't include Faculty of Arts. It includes Faculty of Science. Official publication website can be found on muni.cz.
Authors

VÁCLAVÍKOVÁ Dagmar DROZDOVÁ Eva KOLÁŘ František

Year of publication 2012
Type Article in Proceedings
Conference Obcy : Funeralia Lednickie Spotkanie 14
MU Faculty or unit

Faculty of Science

Citation
Web http://www.snap.poznan.pl/index.php?go=wydawnictwa_funeralia
Field Archaeology, anthropology, ethnology
Keywords Budisov nad Budisovkou; Anthropological Analysis; Ossuary; MNI; Sex Determination; Age at Death; Staure; Palaeopathology
Description Cílem výzkumu byl antropologický rozbor kosterních pozůstatků z kostnice v Budišově nad Budišovkou. V roce 2008 probíhal na tomto místě archeologický výzkum, v rámci kterého byly odkryty základy stavby kruhového půdorysu sloužící k ukládání kosterních pozůstatků. Mimo kruhovou stavbu byly uloženy dva pohřby v rakvích. Neobvyklou nálezovou situací jsou spálené kosterní pozůstatky přimíchané mezi nespálené. Antropologickému rozboru byli zvlášť podrobeni jedinci z pohřbů a zvlášť materiál z kostnice. U jedinců z hrobů a u vybraných kostí ze souboru kostnice byly určeny základní antropologické charakteristiky, tedy pohlaví, dožitý věk a výška postavy. Zároveň byl proveden základní paleopatologický rozbor. Spálené kosti byly zkoumány pouze povrchně - byly zváženy a byla popsána barva. Výsledky byly srovnány s vybranými srovnávacími soubory.
Related projects:

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.