Veřejná ekonomie jako průnik etiky, ekonomie a politiky: Poučení z Fogelovy analýzy ekonomického systému otrokářství

Investor logo

Warning

This publication doesn't include Faculty of Arts. It includes Faculty of Economics and Administration. Official publication website can be found on muni.cz.
Title in English Public Economics as terittory of ethics, economics and politics: lessons of Fogel´s analysis of slavery
Authors

SVOBODA František

Year of publication 2009
Type Conference abstract
MU Faculty or unit

Faculty of Economics and Administration

Citation
Description Robert W. Fogel, nositel Nobelovy ceny za ekonomii za rok 1993, prokázal s pomocí značného množství statisticky zpracovaných údajů, že ekonomický systém amerického Jihu představoval navzdory svému neetickému základu tržně konformní a efektivní řešení. Otrokářství tak nezaniklo v důsledku ekonomické neefektivnosti, ale v důsledku politického rozhodnutí. Protože odpůrci otrokářství byli zastánci svobodné pracovní síly, bylo otrokářství vykládáno jako dlouhodobě nevýnosná investice, ekonomicky skomírající a neefektivní, jehož konec byl neodvratný a občanská válka pouze uspíšila nevyhnutelné. Fogel naopak prokázal, že otrokářství bylo v době těsně před občanskou válkou velmi vitální. Nejsou žádné důkazy, že by ekonomické síly trhu jakkoliv narušily otrokářský systém, která by bez války a politického zásahu nebyl zlomen. Zde jeho analýza, potýkající se s vžitými stereotypy historiků, končí. Pro disciplínu veřejné ekonomie však v tomto okamžiku celá kauza začíná. Zde se totiž proti sobě staví pozitivní a normativní ekonomie. Zde se jasně ukazuje, jak důležitá je možnost zaobírat se normativními soudy a schopnost smiřovat s jejich pomocí vzájemné rozpory oborů etiky, ekonomie a politiky. Pokud si uvědomíme vzájemné nároky těchto tří dimenzí života společnosti a jejich vyvažování, můžeme lépe pochopit roli státu ve společnosti, můžeme pochopit zdánlivý paradox, že garantem svobody je instituce, která je zároveň největším tvůrcem omezení a příkazů, které jednotlivce omezují.
Related projects:

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.