Consular Dating Formulas on Late Roman Papyri as an Evidence for the Progressive Decline of Late Roman Aristocratic Ranks (c. 445-540)

Název česky Konzulární datovací formule na pozdně římských papyrech jako doklad postupného znehodnocování pozdně římských aristokratických hodností (asi 445-540)
Autoři

KUVIK Adam

Rok publikování 2020
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis V období pozdní Římské říše si příslušníci aristokratických vrstev začali uvědomovat své postavení ještě více než dříve. Toto vědomí a snaha o dosažení stále prestižnějších pozic postupně způsobily znehodnocení pozdně římských a raně byzantských čestných titulů a hodností, které měly menší význam, čímž jejich nositelům propůjčovaly nižší společenské postavení. Tento příspěvek představuje závěr celoročního výzkumu, v jehož rámci bylo prozkoumáno více než 300 papyrologických dokumentů. Zkoumání konzulárních datovacích formulí na těchto papyrech - přesněji řečeno čestných epitet, která se v těchto datovacích formulích nacházejí a jsou datována do období 445-540, představuje jeden z důkazů, který spojuje postupné znehodnocování pozdně římských čestných titulů s úpadkem samotných aristokratických vrstev a zároveň je další příčinou jejich postupné proměny.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.