Vaganten in Byzanz, Prodromoi im Westen. Parallelektüre von byzantinischer und lateinischer Betteldichtung des 12. Jahrhunderts

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KULHÁNKOVÁ Markéta

Rok publikování 2010
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Byzantinoslavica
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Písemnictví, mas-media, audiovize
Klíčová slova medieval greek latin begging poetry comparative motivic analysis
Popis Studie podává srovnávací analýzu řeckých a latinských básnických textů, které vznikly v témže období, okolo poloviny 12. století, a lze je zařadit do téhož žánru, žebravé poezie. Na byzantském území jde o básně Theodora Prodroma, tzv. Manganeia Prodroma a soubor Ptochoprodromika, na Západě o básně Hugona Primata z Orléansu a Archipoety. První část článku se zabývá obsahovou analýzou a srovnáním tematiky a topiky žebravých básní: hlad, chlad, stáří, slabost a smrt, motiv pláště, práce s literární personou. Ve druhé části je demonstrováno podobné využití tropů a figur na příkladu ironie, hyperboly a antiteze. Cílem příspěvku je nejen upozornit na shodné žánrové rysy latinské a řecké žebravé poezie a částečně i na podobný mimoliterární kontext, ale také na základě srovnávací analýzy dospět k lepšímu pochopení a správnější interpretaci byzantské žebravé poezie.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.