Informace o projektu
EPSULA - Educational Portal for Sustainable Cultural Diversity in Latin America (EPSULA)

Informace

Projekt nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod pracoviště Centrum jazykového vzdělávání. Oficiální stránka projektu je na webu muni.cz.
Logo poskytovatele
Kód projektu
2022-EPSULA
Období řešení
1/2023 - 12/2025
Investor / Programový rámec / typ projektu
Evropská unie
Fakulta / Pracoviště MU
Centrum jazykového vzdělávání
Klíčová slova
Inovace postupů učení, výuky a hodnocení s podporou digitálních technologií, sociální začlenění, modernizace vysokoškolského vzdělávání, environmentální udržitelnost, podpora zaměstnatelnosti
Spolupracující organizace
Universidad de Santiago de Compostela
Tampere University of Applied Sciences
Universidad Politécnica Salesiana
El Instituto Especializado de Educación Superior - El Espíritu Santo
Universidad Católica de El Salvador
Universidad de Azuay

Tento projekt řeší naléhavé problémy sociálního vyloučení zranitelných komunit v odlehlých a venkovských oblastech Ekvádoru a Salvadoru vytvořením online vzdělávacího prostředí, které může podpořit kulturní rozmanitost, propagovat původní dědictví a posílit sociální soudržnost způsobem šetrným k životnímu prostředí v obou zemích i mimo ně. Konsorcium sedmi vysokoškolských institucí (2-Ekvádor, 2-Salvador, 3-EU) vytvoří vícejazyčný online portál, který bude mít dvě funkce: bude sloužit jako (a) sbírka hmotného (tradiční řemesla) a nehmotného (folklór, ústní tradice) kulturního dědictví, které v odlehlých oblastech rychle mizí; (b) sborník vzdělávacích modulů, metodik a školení, realizovaný didaktizací shromážděných autentických originálních materiálů, který budou využívat vysokoškolské instituce, rekvalifikační instituce a organizace podporující udržitelný cestovní ruch. Konsorcium bude intenzivně spolupracovat na předávání know-how, zkušeností a osvědčených postupů. Ekvádorští a salvadorští partneři budou sbírat a zaznamenávat materiály mezi zranitelnými domorodými komunitami v odlehlých oblastech, přepisovat je a překládat do španělštiny. Evropští partneři na základě autentických materiálů vytvoří online portál a vzdělávací moduly, metodická školení a moduly na podporu udržitelného cestovního ruchu. Ekvádorští a salvadorští partneři pak budou vzdělávací moduly, metodiky a materiály na podporu udržitelného cestovního ruchu pilotovat v již existujících a nově zaváděných programech svých vysokých škol a v rámci rekvalifikačních seminářů a školení. Nakonec všichni partneři představí portál cílovým skupinám (pedagogům, sociálním pracovníkům, turistickým agentům) v Latinské Americe a EU. Cílem projektu je využít kombinaci technologií, vzdělávání a ochrany kulturního dědictví ke zlepšení situace zranitelných domorodých komunit v odlehlých oblastech způsobem šetrným k životnímu prostředí a udržitelným způsobem.

Výsledky

Projekt EPSULA je zaměřen na modernizaci vysokých škol, která vytvoří ekonomickou a společenskou hodnotu prostřednictvím transferu. know-how, zkušeností a osvědčených postupů komunitám s omezenými příležitostmi v Ekvádoru a Salvadoru. Jeho ambicí je využít kombinaci zdokonalených technologií, vzdělávání a dovedností v oblasti ochrany kulturního dědictví k tomu, aby se zlepšit situaci zranitelných domorodých komunit v odlehlých oblastech, a to způsobem šetrným k životnímu prostředí a udržitelným způsobem. Dopad projektu EPSULA však nebude spočívat pouze v poskytování nového obsahu a vzdělávacích a metodických materiálů a cílených dovedností, zejména v oblasti vícejazyčnosti, multidisciplinárního přístupu, sociálních a podnikání šetrného k životnímu prostředí studentům a akademickým pracovníkům a členům komunit. s menšími příležitostmi, ale bude spočívat také v užším a posíleném propojení mezi evropskou a ECUA/ELSL. partnery, akademickými komunitami ECUA/ELSL a veřejnými orgány ECUA/ELSL a mezi evropskými a evropskými partnery, akademickými komunitami ECUA/ELSL a veřejnými orgány ECUA/ELSL. ECUA/ELSL veřejnými orgány s cílem posílit a rozvíjet další spolupráci.

Cíle udržitelného rozvoje

Masarykova univerzita se hlásí k cílům udržitelného rozvoje OSN, jejichž záměrem je do roku 2030 zlepšit podmínky a kvalitu života na naší planetě.

Cíl udržitelného rozvoje č.  1 – Konec chudoby Cíl udržitelného rozvoje č.  2 – Konec hladu Cíl udržitelného rozvoje č.  3 – Zdraví a kvalitní život Cíl udržitelného rozvoje č.  4 – Kvalitní vzdělání Cíl udržitelného rozvoje č.  5 – Rovnost mužů a žen Cíl udržitelného rozvoje č.  8 – Důstojná práce a ekonomický růst Cíl udržitelného rozvoje č.  10 – Méně nerovností Cíl udržitelného rozvoje č.  11 – Udržitelná města a obce Cíl udržitelného rozvoje č.  16 – Mír, spravedlnost a silné instituce Cíl udržitelného rozvoje č.  17 – Partnerství ke splnění cílů

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.