Molecular archaeoparasitology identifies cultural changes in the Medieval Hanseatic trading centre of Lübeck

Název česky Identifikace kulturních změn ve středověkém hanzovním obchodním centru Lübeck na základě molekulární archeoparazitologie
Autoři

FLAMMER Patrik G. DELLICOUR Simon PRESTON Stephen G. RIEGER Dirk WARREN Sylvia TAN Cedric K. W. NICHOLSON Rebecca PŘICHYSTALOVÁ Renáta BLEICHER Niels WAHL Joachim FARIA Nuno R. PYBUS Oliver G. POLLARD Mark SMITH Adrian L.

Rok publikování 2018
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/285/1888/20180991
Doi http://dx.doi.org/10.1098/rspb.2018.0991
Klíčová slova parasite; molecular biology; aDNA; archeology
Popis Během celé historie byli lidé postiženi parazity a vajíčka parazitů jsou jedním biologických reziduí, které se dají detekovat v archeologických uloženinách. Tato studie je zaměřená na identifikaci druhového spekra parazitů a využití analýzy aDNA parazytů. Analýza byla udělaná na rozsáhlé sadě vzorků datovaných od neolitu po raný novověk, aby byla testována účinnost a relevance využití molekulární archeoparazitologie jako nového přístupu ke studiu minulosti. Molekulární analýzy poskytly jednoznačnou identifikaci parazitů na úrovni druhů a odhalily epidemiologické specifikace pro jednotlivé lokality. Parazity přenášené fekálně-orální cestou (Ascaris lumbricoides a Trichuris trichiura) byly detekované všude napříč časem a prostorem. Naproti tomu vysoký počet parazitů třídy cestodes, které jsou asociovány s přenosem v potravinách (Diphyllobothrium latum a Taenia saginata), byl ve zkoumané sadě detekován převážně ve vzorcích ze středověkého Lübecku. Přítomnost těchto parazitů třídy cestodes a změna v jejich početnosti v období kolem roku 1300 signalizují podstatné změny ve stravě a také jejím zpracování. Dalším zjištěm výzkumu bylo, že ITS-1 sekvence druhu Trichuris trichiura se vyskytla ve dvou velkých skupinách: jedna mutace byla všudypřítomná ve všech zkoumaných lokalitách a jedna mutace byla omezena pouze na středověký Lübeck a Bristol, což naznačuje její specifičnost a deklaruje obchodní vztahy mezi oběma lokalitami. Obecně lze shrnout, že molekulární archeoparazitologii je možné použít jako jeden z pramenů při interpretaci historie.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.