Využívejte dodavatele poskytující náhradní plnění

Pomůžete tak snížit částku, kterou fakulta každoročně odvádí do státního rozpočtu náhradou za to, že nezaměstnává dostatek handicapovaných osob.

4. 4. 2024

Co je náhradní plnění?

Náhradní plnění je povinná forma podpory osob se zdravotním postižením (OZP). Povinnost je dána zákonem o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. a týká se všech firem nad 25 zaměstnanců. Podíl OZP musí činit 4 % z celkového počtu zaměstnanců, tedy alespoň 1 OZP na 25 zaměstnanců. Pokud jsou na straně zaměstnavatele překážky, které mu neumožňují OZP zaměstnat, musí takový zaměstnavatel státu zaplatit odvod do státního rozpočtu, případně využít jinou z možností forem náhradního plnění.

Mezi ty patří i odběr zboží nebo služeb od firem, kde více než 50 % zaměstnanců tvoří právě OZP a působí na tzv. chráněném trhu práce. Taková forma plnění je pro zaměstnavatele výhodná hlavně proto, že neplatí povinné odvody do státního rozpočtu, navíc tím však dává vydělat např. chráněným dílnám a chová se tedy sociálně zodpovědně.

Masarykova univerzita a také filozofická fakulta povinnost zaměstnávat dostatečné množství OZP nesplňuje, a každoročně tak musí platit nemalý odvod do státního rozpočtu. K jeho zmenšení a zároveň k více sociálně odpovědnému ekonomickému provozu můžete přispět i vy: pokud například pořádáte konference a obstaráváte na ně catering, nakupujete zboží mimo centrální nákupy nebo využíváte jakékoliv externí služby, stačí využít dodavatele, který poskytuje náhradní plnění.

Jak na to?

Pokud se chystáte objednávat nějaké zboží či služby, zkuste se podívat na seznam dodavatelů náhradního plnění, kteří už s Masarykovou univerzitou spolupracují, případně můžete využít i nějakého jiného (dle databáze Ministerstva práce a sociálních věcí nebo dle dalších tematicky řazených katalogů dostupných online). Jen nezapomeňte vždy už při objednávce zdůraznit, že máte zájem o poskytnutí náhradního plnění: jednotliví dodavatelé mají státem stanovené určité finanční limity, do jejichž výše mohou za rok náhradní plnění poskytnout. Zvláště v pozdějších fázích roku už mohou být tyto limity vyčerpané. Někteří dodavatelé však také nabízejí možnost si část limitu dopředu rezervovat.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.