Subjektivní hodnocení vlastního zdraví a jeho souvislosti. Populační studie gravidních žen v Brně.

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BOUCHALOVÁ M. KUKLA Lubomír OKRAJEK Petr

Rok publikování 2012
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Česká gynekologie
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Hygiena
Klíčová slova self-rated health; pregnancy; morbidity; childhood; perthership; SES; social network; education; social support; outcome of pregnancy
Popis Cíl studie: Studie je longitudinální, což dává možnost subjektivního hodnocení zdraví žen. Můžeme zjišťovat, které faktory jsou s ním asociovány a ověřovat, jak se v průběhu doby s jejich věkem, životní situací a růstem dětí tento vztah vyvíjí. Metodika: Těhotné ženy ze studie ELSPAC v Brně hodnotily své zdraví ve třech obdobích (za dobu před otěhotněním, v prvních měsících gravidity a v polovině gravidity). Výsledky: Své zdraví před těhotenstvím hodnotily respondentky tím hůře, čím byly starší, měly vyšší hmotnost, častěji byly nemocné, užívaly více léků a měly více úrazů. Častěji nemocní a hospitalizovaní byli i jejich rodiče, sourozenci a děti. Tyto ženy spotřebovaly více specializované péče již od dětství, prodělaly více infekčních nemocí, operací, úrazů, stresů a rozpadů svých původních rodin. Častěji si nerozuměly s rodiči, měly přísnější výchovu, školní neúspěchy, potíže s policií a předčasná těhotenství. Závěr:Práce přináší celou řadu originálních souvislostí se subjektivním hodnocením vlastního zdraví brněnských žen.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.