Rortyho "Zrcadlo" konečně v českém střihu

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŠÍP Radim

Rok publikování 2012
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Filosofický casopis
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Filosofie a náboženství
Klíčová slova R. Rorty; J. Dewey; pragmatismu; post-analytical philosophy; separate object ontology; representationalism; anti-representationalism; liberalism
Přiložené soubory
Popis Studie se zabývá kritickou analýzou "Filosofie a zrcadla přírody" - nejznámějšího a nejucelenějšího díla R. Rortyho. Rortyho do širšího rámce teoretických přístupů. Ve druhé části text přibližuje základní rysy této Rortyho knihy - genealogický důraz na nahodilost moderního pojetí reprezentace, vysvětlení primátu epistemologie před ontologií v současné (70. léta 20. století) filozofii, odmítnutí tohoto primátu a návrh nového pojetí a funkce filozofie (povznášející filozofie). V následující části autor upozorňuje na nekonzistence v Rortyho celkovém díle. Ukazuje, že přes jeho anti-reprezentacionalismus se jedná o filozofii s výrazně novověkými rysy, neboť je vystavěna na novověkých východiscích, především na ontologii separovaných objektů.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.