Kůrovci (Coleoptera: Curculionidae: Scolytinae) jedlobukových lesů CHKO Beskydy

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PROCHÁZKA Jiří SCHLAGHAMERSKÝ Jiří KNÍŽEK Miloš

Rok publikování 2014
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Zprávy lesnického výzkumu
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://www.vulhm.cz//sites/File/ZLV/fulltext/349.pdf
Obor Zoologie
Klíčová slova bark beetles; flight interception trap; non-native species; Moravian-Silesian Beskids; montane forests; beech-fir forests; Beskydy Protected Landscape Area; northern Moravia; Czech Republic
Popis O kůrovcích Moravskoslezských Beskyd toho bylo publikováno málo. Dostupné údaje byly buďto velmi obecné,nebo se týkaly pouze kůrovců smrčin. V oblasti se zachovala řada jedlobučin, z nichž ty nejhodnotější jsou chráněny v přírodních rezervacích. V důsledku obecného ústupu jedle bělokoré je třeba monofágní druhy s vývojem v této dřevině považovat za ohrožené. V roce 2008 byly studovány taxocenózy kůrovců ve čtyř horských, pralesovitých jedlobučinách (v zvláště chráněných územích Mionší, Smrk, Salajka a Razula) v CHKO Beskydy z použití letových nárazových pastí umístěných podél vertikálních transektů (0,5 až 21 m nad zemí). Celkem bylo odchyceno 6705 jedinců náležících 27 druhům. Tři druhy byly pro tuto oblast zaznamenány poprvé: Trypodendron laeve, Scolytus multistriatus and Xyleborinus attenuatus. S. multistriatus je uváděn jako zranitelný v Červeném seznamu pro ČR a X. attenuatus je nepůvodní druh pocházející z východní Asie. Také T. laeve byl považován za zavlečený druh z Dálného Východu ale v současnosti se předpokládá, že je v Evropě autochtonní.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.