Towards Farm-Oriented Open Data in Europe: the scope and pilots of the European project “FOODIE”

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŘEZNÍK Tomáš LUKAS Vojtěch CHARVÁT Karel HORÁKOVÁ Šárka CHARVÁT, MLADŠÍ Karel

Rok publikování 2015
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Agris on-line Papers in Economics and Informatics
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova open data; agriculture; farming on cloud; telematics; strategic planning; farm management information systems
Popis Rozdílné skupiny osob zainteresovaných v zemědělských aktivitách musí nakládat se značně heterogenními zdroji informací, ať už jde o ekonomická či environmentální rozhodnutí. Typickými úlohami, kde se kombinují rozdílná data, mohou být například definice pravidel (pro dotace, standardizace a regulace, národní strategie pro rozvoj venkova, změny klimatu), vývoj udržitelného zemědělství, načasování a ohodnocení sklizně či detekce poškození porostů. Evropský projekt nazvaný “Farm-Oriented Open Data in Europe” se zkratkou "FOODIE", financovaný v letech 2014 až 2017, si klade za cíl adresovat tyto požadavky. Tento článek se věnuje zaměření projektu s bližším uvedením pilotních testů. Detailněji je následně popsán český pilotní test skládající se ze tří scénářů: zvýšení efektivity dopravy v zemědělství, telematika zemědělských strojů a správa monitoringu variability plodiny na konkrétním místě.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.