Subjective perceptions of ESP (English for Specific Purposes) university teachers’ professional beginnings: Quantitative research into pedagogical content knowledge.

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

JAŠKOVÁ Jana

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Language and Cultural Education
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
www https://www.degruyter.com/downloadpdf/j/jolace.2016.4.issue-1/jolace-2016-0007/jolace-2016-0007.pdf
Doi http://dx.doi.org/10.1515/jolace-2016-0007
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova Pedagogical content knowledge; English for Specific Purposes; professional growth; beginning teacher; university teacher
Popis Cílem tohoto příspěvku je prezentovat metodologii a výsledky kvantitativní fáze v rámci výzkumu týkajícího se vysokoškolských učitelů odborného anglického jazyka a jejich subjektivně vnímaných změn v didaktických znalostech obsahu, a to z retrospektivního pohledu na profesní počátky. Úvod popisuje zkoumanou problematiku a vysvětluje klíčové pojmy. První kapitola pojednává o teoretickém pozadí profesního vývoje učitelů. Vzhledem k tomu, že daná kvantitativní fáze je součástí smíšeného výzkumného designu, týká se druhá kapitola celého výzkumu včetně výzkumného cíle a výzkumných otázek. Třetí kapitola pojednává o kvantitativní výzkumné fázi, během které byl zaslán anonymní elektronický dotazník celé populaci českých vysokoškolských učitelů odborného anglického jazyka a poté zpracován statisticky. Čtvrtá kapitola předkládá získaná kvantitativní data, která jsou diskutovaná v rámci jednotlivých komponent didaktických znalostí obsahu - pojetí cílů výuky, znalostí kurikula, znalostí výukových strategií a znalostí o porozumění studentů. Závěrem jsou shrnuty získané výsledky a navržena některá doporučení pro pedagogickou praxi.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.