Za oponou volebních kalkulaček: Přehled jejich mechanických atributů a možností pro jejich nastavení

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

NEMČOK Miroslav JAROŠ Bronislav SMOLKOVÁ Andrea

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Acta Politologica
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www http://acpo.vedeckecasopisy.cz/publicFiles/00991.pdf
Obor Politologie a politické vědy
Klíčová slova Voting advice application; quality of VAA; variables of VAA; voting advice; mechanical setup; mechanical attributes of VAA
Popis Volební kalkulačky jsou extrémně dynamicky se rozrůstajícím fenoménem, který se stal už nedílnou součástí politických kampaní a politiky. Diskuze o variabilitě vnitřních mechanických nastavení a jejich relevanci pro kvalitu generovaných doporučení ale téměř zcela absentuje. Tahle práce zaplňuje bíle místo, sumarizuje a systematizuje dosavadní poznatky o důsledcích různých nastavení partikulárních atributů volebních kalkulaček. Článek analyzuje pozici autoru volebních kalkulaček v průběhu procesu vytváření aplikace a osm oblastí, ve kterých si musejí vybírat jednu z možností zásadně determinující výslední kvalitu jejich produktů: (1) počet sdělení a jejich korektní formulace, (2) způsoby selekce zahrnutých témat a sdělení, (3) výběr zahrnutých politických subjektů, (4) metody pro určování pozic politických stran, (5) způsoby kalkulace volebních doporučení, (6) vzorec odpovědí nabízený uživatelům, (7) možnost označování palčivosti jednotlivých politických oblastí a (8) možnosti prezentace výsledku uživatelům. Všechny možnosti ve výše zmíněných oblastech jsou analyzovány s ohledem na jejich možné dopady na kvalitu generovaných volebních doporučení.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.