Problematika rizika látkových závislostí u vzorku prezenčních studentů Masarykovy univerzity

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KACHLÍK Petr

Rok publikování 2016
Druh Článek ve sborníku
Konference Teoreticko-praktické pohľady na problémy súčasnej spoločnosti. Zborník recenzovaných vedeckých prác s medzinárodnou účasťou
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova questionnaire; addictive substance; attitude; university; research; knowledge
Popis Hledání vlastní identity a limitů patří k typickým rysům vysokoškolských studentů. Adaptace na univerzitní prostředí neprobíhá vždy snadno, klade značné nároky na odpovědnost, plánování, sebekázeň, schopnost koncentrace i uvolnění. Zátěžové momenty mohou někteří jedinci řešit užíváním návykových látek. Cílem studie bylo zmapovat výskyt látkových závislostí a postojů ke drogám ve vzorku studentů Masarykovy univerzity. S využitím informačního systému Univerzity byl získán vzorek téměř 10000 prezenčních studentů ze všech 9 fakult. Respondenti byli osloveni anonymním dotazníkem se standardizovaným jádrem cíleným na dosavadní zkušenosti s legálními i ilegálními návykovými substancemi, názory a postoje k nim. Získaná data byla podrobena statistické analýze (x2 test) v programech EpiInfo a Statistica. K nejčastěji konzumovaným v souboru patřil alkohol, nikotin, kofein, produkty konopí a halucinogeny, především lysohlávky. Alkohol muži pili spíše pravidelně, ženy příležitostně, téměř tři čtvrtiny oslovených jej přiznaly během posledního týdne. Tabák kouřilo v posledním týdnu téměř 40 % osob. Zkušenost s černou kávou mělo 80 % souboru, polovina ji pila v posledním týdnu. Marihuanu v posledním měsíci konzumovalo 16 % souboru, muži více, halucinogeny 0,5 % oslovených, muži opět více. Alespoň jednu zkušenost s tzv. „tvrdými“ drogami přiznalo méně než 5 % dotazovaných, častěji muži. Ve vzorku byla z nelegálních látek zaznamenána konzumace konopných produktů, v menší míře halucinogenů, tlumivých léků a tanečních drog. Kontakty s „tvrdými“ drogami měly většinou charakter ojedinělých experimentů. Na fakultách byla zjištěna aktivita drogových překupníků. Byla zpozorována vysoká úroveň syndromu osobní imunity, která se odrážela i v bagatelizujících postojích respondentů k řadě rizikových činností.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.