Komunikace – proprium a proprium – komunikace

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŠRÁMEK Rudolf

Rok publikování 2016
Druh Článek ve sborníku
Konference Slavica Regionalia. Práce dedykowane Panu Profesorowi Jerzymu Dumie. Papers dedicated to Professor Jerzy Duma.
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Jazykověda
Klíčová slova onomastics; communication; onymic object; functions of propria
Popis Soustavné studium obousměrného vztahu proprií a komunikace se do onomastiky dostalo jako odraz včlenění jazyka do zájmového pole kybernetiky, teorie informace a informatiky. Zájem o „užívání propria“ (using of…) je v onomastice ovšem starší, nebyl však pokládán ze samostatné výzkumné téma. – Ze vztahu „komunikace – proprium“ vyrůstá kategorie „onymický objekt“ (onymical…), která jednak vymezuje hranice tříd vlastních jmen, jednak je inspirací pojmenovacího motivu. Vztah „proprium – komunikace“ je prostor společné realizace základních a podle komunikačních okolností také některé ze specifikujících propriálních funkcí. Děje se to prostřednictvím účasti proprií na komunikačních aktech (procesech). Jejich médiem je apelativní sféra jazyka. Přitom se u proprií stabilizuje vztah k pojmenovanému objektu a desémantizují se etymologický význam a průhlednost pojmenovacího motivu. Vzniká propriální význam jména. Onomastika bude i nadále studovat původ a vývoj proprií, ale současná onomastika (zvláště její teoretická část) vyžaduje rozšíření výzkumu i na postavení, cíle a funkce proprií v komunikaci.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.