Small Towns in the Context of “Borrowed Size” and “Agglomeration Shadow” Debates: the Case of the South Moravian Region (Czech Republic)

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MALÝ Jiří

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj European Copuntryside
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://www.degruyter.com/downloadpdf/j/euco.2016.8.issue-4/euco-2016-0024/euco-2016-0024.xml
Doi http://dx.doi.org/10.1515/euco-2016-0024
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova small towns; borrowed size; agglomeration shadow; service function; periphery; metropolitan area
Popis Malá města plní klíčovou úlohu při poskytování služeb pro své širší zázemí. Vzrůstající ekonomická významnost největších aglomerací a hlubší začleňování sídel do městských sítí však mění vztah mezi velikostí sídel a jejich očekávanou nabídkou městských funkcí. V této souvislosti je dopad externalit městských sítí na funkci měst vysvětlován pomocí konceptů „borrowed size“ a „agglomeration shadow“, avšak pouze malá pozornost je věnována obslužné funkci malých měst. Předkládaný článek si klade za cíl objasnit, do jaké míry je nabídka služeb ovlivněna polohou malých měst v rámci regionálního systému osídlení, který je pod silným vlivem metropolitní oblasti. Výsledky ukazují vzájemné spolupůsobení procesů „borrowed size“ a „agglomeration shadow“ a vyzdvihují důležitost turistické a komerční atraktivity jednotlivých měst pro výslednou nabídku služeb.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.