«Spasem nashih detej»: k probleme diskursa kampanij v pol'zu reformy obshhestvennogo vospitanija detej s invalidnost'ju v Rossii

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky „Zachráníme naše děti?“: diskursy kampaně ve prospěch reformy ústavní péče pro děti s postižením v Rusku
Autoři

SHMIDT Victoria

Rok publikování 2016
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj INTER: INTERaction. INTERview. INTERpretation
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
www Ćlánek v .pdf
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova residential care; moral campaigns; civic journalism; discourse of childhood; disability
Popis Článek projednává úlohu veřejných debat v médiích a občanské žurnalistice v rámci současné transformace systému ústavní péče pro děti s postižením. Obvykle se tyto debaty proměňují v morální kampaně a kvůli používání kontroverzních diskursů reprodukují tzv. defektologický diskurs postižení. Tento text zkoumá podobu diskursu současných kampaní proti ústavní péči a sovětského defektologického diskursu skrz analýzu jedné z prvních kampaní, která se uskutečnila v letech 2008-2009. Další část obsahuje rozpravu o možné alternativě morálních kampaní, občanské žurnalistice, jako možné cestě k vybudování fungujícího základu pro projekty za účelem obhájení práv dětí s postižením na vzdělávání. V rozporu s morálními kampaněmi má občanská žurnalistika základem participativní přístup. Přes zkoumání svých propadů v práci s těmi, kdo byl umístěn do ústavů a debaty kolem různých strategií podpory, ti kdo tvoří občanskou novinařinu, dekonstruují souvislost mezi publikem a lídry morálních kampaní.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.