Porovnání dvou metod polynomické kalibrace

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

RÁBOŇOVÁ Petra

Rok publikování 2017
Druh Článek ve sborníku
Konference Matematika, informační technologie a aplikované vědy (MITAV 2017)
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Aplikovaná statistika, operační výzkum
Klíčová slova calibration; transformation function; transformation curve; maximum likelihood method; approximation of Kenward Roger type
Popis V tomto příspěvku se budeme zabývat porovnáním dvou metod polynomické kalibrace, a to kalibrační metody odvozené na základě metody maxiální věrohodnosti a metody, která využívá linearizovaného modelu s chybami v proměnných a Kenwardova Rogerova typu aproximace. Kalibrace je soubor úkonů, který nám umožní popsat vztah mezi dvěma přístroji, referenčním přístrojem a kalibrovaným přístrojem, když jsou splněny všechny potřebné podmínky. V tomto příspěvku budeme předpokládat, že vztah mezi referenčním a kalibrovaným přístrojem je polynomický. Tento vztah můžeme popsat pomocí tranformační funkce a reprezentovat transformační křivkou. Kalibrační proces můžeme rozdělit do dvou fází: 1) tvorba kalibračního modelu a 2) využití kalibračního modelu nebo jinak řečeno měření kalibrovaným přístrojem. V příspěvku nejprve uvedeme modeli, pro obě procedury. Následně pomocí modelů provedeme odhady neznámých parametrů transformační funkce. Určíme konfidenční oblasti pro transformační funkce a popíšeme měření kalibrnovaným přístrojem. Na závěr obě metody srovnáme pomocí simulační studie.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.