Focal points and principal solutions of linear Hamiltonian systems revisited

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Fokální body a hlavní řešení lineárních hamiltonovských systémů v novém pojetí
Autoři

ŠEPITKA Peter ŠIMON HILSCHER Roman

Rok publikování 2018
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Differential Equations
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://dx.doi.org/10.1016/j.jde.2018.01.016
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.jde.2018.01.016
Obor Obecná matematika
Klíčová slova Linear Hamiltonian system; Proper focal point; Principal solution; Antiprincipal solution; Controllability
Popis V tomto článku prezentujeme nový pohled na hlavní (a antihlavní) řešení lineárních hamiltonovských systémů a na fokální body jejich izotropických bazí. Prezentujeme novou a sjednocující teorii hlavních (a antihlavních) řešení v konečném bodě a v nekonečnu a aplikujeme ji pro odvození nové reprezentace násobností pravých a levých vlastních fokálních bodů izotropických bazí. Ukazujeme, že tyto násobnosti lze charakterizovat pomocí řádu abnormality systému v okolí daného bodu a pomocí hodnosti příslušné T-matice z teorie hlavních (a antihlavních) řešení. Odvozujeme také další důležité výsledky týkající se reprezentací T-matic a izotropických bazí. Výsledky v tomto článku jsou nové i pro úplně kontrolovatelné lineární hamiltonovské systémy. Diskutujeme také další potencionální aplikace našich výsledků, zejména v singulární Sturmově teorii.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.